PNL, după ce PSD a cerut demisia Ralucăi Turcan: „Să plece și Negoiță!”

Dispută PNL-PSD la Puterea Știrilor, după dezvăluirile din ancheta referitoare la „azilele groazei”. Totul a pornit după ce, prezent în emisiune alături de partenerul său de coaliție, Tănase Stamule (PNL), prim-vicepreședintele PSD Timiș, Adrian Cionca, a anunțat că social-democrații așteaptă demisia ministrului Raluca Turcan. În replică, Tănase Stamule a anunțat că liberalii mai așteaptă și ei o demisie: cea a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță.

Adrian Cionca (PSD): Este poziția partidului, nu doar a domnului Romșacanu. Așa cum, mai mult sau mai puțin legitim, s-a solicitat demisia miniștrilor PSD. Același lucru se întâmplă cu dna. Turcan, care pe vremea când însa era ministra Muncii a avut cunoștință sau i s-a adus la cunoștință lucrurile care astăzi s-au descoperit și într-adevăr sunt profund grave. Este strigător la cer. Cum să te comporți așa cu niște oameni neajutorați, cu niște oameni care efectiv au slujit familia lor, țara lor, au plătit niște taxe și impozite acestui stat și să-i tratezi ca pe nu știu… nici măcar animalele nu cred că sunt tratate în modul în care au fost tratați acești cetățeni. Cred că ar fi corect, așa cum spunea și președintele Iohannis, ca cei responsabili să suporte rigorile. Ar trebui să mergem pe principiul simetriei: dacă a greșit cineva de la PSD trebuie să plătească. Ba mai mult decât atât, dna. Turcan cred că măcar moral ar trebui să se simtă vinovată. Noi nu vorbim de o demisie că acum doamna Turcan este ministru al Culturii, că problemele astea n-au legătură cu Ministerul Culturii, ci vorbim despre onoara ta ca individ. Deci, dacă tu ai fost ministru al Muncii și ai avut cunoștințe de lucrul ăsta și n-ai făcut nimic în sensul acesta, acum reprezinți statul român la cel mai înalt nivel, deci ești ministră în cadrul guvernului țării – nu cred că poți să mai ai legitimitate în condițiile în care tu n-ai avut inimă față de acei oameni profund neajutorați.

Tănase Stamule (PNL): Doamna Turcan a semnat înființarea azilului, ea nu a fost în funcție de-a lungul activității acelui azil. E ca și cum am reproșa la Registrul Comerțului că s-a semnat înființarea unei companii, și nu ANAF-ului, dacă compania a făcut fraudă de TVA. Haideți să nu încurcăm mere cu pere. Pe aceeași logică a domnului Cioca și noi putem să cerem demisia domnului Negoiță de la Sectorul 3, care trimitea persoane în vârstă acolo și plătea cu mii de lei pe lună acel azil. Adică de ce nu se discută și despre dl. Negoiță? Sectorul 3 plătea o mare sumă de bani lunar pentru niște bătrâni care erau maltratați acolo. Este aceeași logică. Deci, din punctul meu de vedere, dna. Turcan nu are nicio treabă cu această problemă. A semnat la sute de azile înființarea, dar partea de monitorizare a activității a fost făcută ulterior sau trebuia făcută ulterior, iar cei responsabili pentru asta și-au asumat politic vina. Să ducem acuma discuția în toate direcțiile… păi nu se mai termină discuția dacă o ducem în toate direcțiile. Am dubii că cineva va fi fericit cu discuția în toate direcțiile.

Adrian Cionca (PSD): Cred că putem să continuăm discuția la infinit. Și mai important ar trebui să fie focusul pe ce facem de astăzi înainte ca astfel de orori să nu se mai întâmple. Eu nu sunt în măsură să-i cer demisia primarului Robert Negoiță. Adică primarul Robert Negoiță are partea lui, își vede de treaba lui și cred că nu își are rost discuția pe acest subiect cu Robert Negoiță.

Tănase Stamule (PNL): Păi dacă nu își are rost discuția cu robert Negoiță de ce își are rost discuția cu Raluca Turcan? Raluca Turcan doar a semnat avizul de înființare, nu plătea lunar către acel azil bani din instituția pe care o conducea. Deci doamnei Turcan i-a venit dosarul de avizare când încă nu era nicio persoană în acel azil. A avizat pentru că se respectau condițiile. După aia, faptul că acei oameni și-au bătut joc de acei bătrâni și nu au respectat nicio regulă era în atribuțiile organismelor de control să verifice acel lucru. Și era oricum după ce dna. Turcan nu a mai fost ministru. Deci, să deschidem acuma subiect despre dna. Turcan pe o chestie care trebuia făcută după ce ea nu a mai fost ministru.. miroase a fumigenă și nu prea înțeleg de ce discutăm despre asta.

Adrian Cionca (PSD): Eu nu cred că e o fumigenă. Eu cred că ceea ce purtătorul de cuvânt al PSD a solicitat, din punctul meu de vedere, este de bun simț, n-a cerut nimic ieșit din comun. Repet, din perspectiva mea, Adrian Cionca. Nu înseamnă că sunt autoritate absolută în domeniu(…) Fiecare condideră ce dorește. Klaus Iohannis a apreciat că i-au fost suficiente demisiile celor doi miniștri, domnul Stamule, din punctul lui de vedere, consideră că nici măcar aceștia doi n-ar fi neapărat vinovați ș.a.m.d. Președintele, normal că fiind lipit de Partidul Național Liberal, să considere că nu e necesară o altă demisie suplimentară. Nu sunt deloc surprins de atitudinea acestuia.

Tănase Stamule (PNL): Eu am înțeles din mesajul președintelui Iohannis exact ce a dorit să transmită. Dacă stăm să analizăm în profunzime toate problemele din România, păi ar trebui să plecăm toți din țară. Deci, România este un stat care e în curs de dezvoltare, își rezolvă problemele gradual și momentan s-a plătit. Dacă se va persevera în greșeli, peste câteva luni se va evalua, și cine nu corectează situațiile trebuie să plătească din nou. Dacă începem să arătăm cu degetul, cred că din toate părțile o să găsim vinovați. Acum, cei doi miniștri care au plătit, n-au plătit că sunt de la PSD, au plătit că ocupau acele funcții care trebuiau să se ocupe de problemele astea, care erau responsabili. Noi discutăm acuma de cei care erau responsabili direct, nu că erau de stânga sau de dreapta.

Adrian Cionca (PSD): Părerea PSD-ului, prin vocea domnului Lucian Romașcanu, o cunoașteți. Mai indicat ar fi și să vedem ceea ce se va concluziona după ancheta procurorilor și atunci se va putea ști cu exactitate cine a fost responsabil cu adevărat în această epopee a ororilor. PSD așteaptă demisia Ralucăi Turcan.

Tănase Stamule (PNL): Și PNL mai așteaptă niște demisii de la PSD, mai ales a domnului Robert Negoiță de la Sectorul 3. Dacă PSD așteaptă asta, și noi așteptăm altceva. Eu cred că trebuie să depășim momentul și să guvernăm țara. Domnul Cionca cred că ar trebui să mai verifice o dată punctajul de la partid și să seteze așteptările PSD-ului.

Klaus Iohannis: Demisiile politice au fost suficiente

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Bruxelles, despre mesajul PSD privind o demisie de onoare şi a ministrului PNL al Culturii, Raluca Turcan, că „demisiile politice au fost suficiente, iar pentru moment este important să se găsească toate persoanele vinovate de grozăviile descoperite”. Şeful statului a mai spus că a fost informat de către premier cu privire la nominalizarea Simonei Bucura Oprescu şi a Nataliei Intoter. Miercuri, noii miniştri vor depune jurământul.

„Cred că demisiile politice au fost suficiente, pentru moment este improtant să se găsească toate persoanele care efectiv s-au făcut vinovate de grozăviile care au fost descoperite”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează afirmaţia purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, potrivit căreia şi ministrul Raluca Turcan ar trebui să facă un pas în spate.

Şeful statului s-a referit şi la nominalizările PSD pentru ministerele Muncii şi Familiei.

„Cele două portofolii aşteaptă noi titulari. Premierul m-a informat despre intenţia de a pune două persoane şi probabil miercuri deja vor depune jurământul”, a afirmat Iohannis.

Ce spune Raluca Turcan

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, în prezent ministru al Culturii, a reacționat după ce liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că ar trebui ca aceasta să renunțe la funcția de ministru al Culturii, fiind un gest de „demnitate politică”, pentru că ar fi avizat un azil care ulterior s-a dovedit că e în neregulă, conform dezvăluirilor din ultima vreme.

Astfel, Raluca Turcan susține că „la momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale” și „semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege”.

„La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale.
Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.
Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor).
Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească.
Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți”, scrie Raluca Turcan.

Ce spune Lucian Romașcanu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat luni că şi Raluca Turcan, fiind una din persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate, pentru că este un gest de demnitate politică. Domnul Budăi a înţeles să îşi dea demisia de onoare, doamna Turcan nu, a mai spus Romaşcanu, arătând că în şedinţa a fost menţionat ca şi alţii care sunt în zona de decizie politică şi administrativă, care au avut impact asupra desfăşurării activităţii în aceste azile, ar trebui să facă un pas în spate”.

„Este doar un exemplu de persoană politică care ar trebui să urmeze exemplul demisiilor de onoare din cadrul PSD, mai ales că momentele extrem de fierbinţi ale investigaţiilor de la azilele groazei, toată zona extra PSD a fost extrem de vocală. Nu mai vorbim de zona USR, ca să vedem că la doamna Clotilde sunt câteva zile sunt câteva azile care au mari probleme, la Dominic Fritz la fel, la Consiliul Judeţean Ilfov, la fel. Dacă suntem egali în faţa poporului şi a populaţiei, prin deciziile pe care le luăm, haideţi să fim egali până la capăt”, a spus Romaşcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a fost întrebat dacă şi primarul din Voluntari, Florentin Pandele ar trebui să îşi dea demisia. ”Este vorba despre toţi cei care au avut un impact sau o responsabilitate politică în zona respectivă. A fost menţionat ca şi alţii care sunt în zona de decizie politică şi administrativă, care au avut impact asupra desfăşurării activităţii în aceste azile, ar trebui să facă un pas în spate”, a arătat Romaşcanu.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: