Skip to content
Politică

PNL i-a pus gând rău lui Tăriceanu. Cum urmăresc liberalii câștigarea alegerilor în urma mazilirii liderului ALDE EXCLUSIV

Zilele trecute Partidul Național Liberal anunța că vor începe procedura pentru declanșarea procesului de demitere a lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului.

Ce ne spun cifrele?

Plenul Senatului este format din 60 senatori PSD, 58 senatori PNL, 21 senatori UNPR, 13 senatori ALDE, 8 senatori UDMR și 2 senatori PSRo. Iar dacă facem un simplu calcul matematic vedem clar că șansele ca PNL să găsească voturile necesare pentru revocarea lui Tăriceanu sunt destul de mici. Fără voturi de la PSD, PNL ar avea nevoie atât de susținerea UNPR-ului cât și a UDMR-ului.
Dacă UDMR a declarat deja că nu susține acest demers, în ceea ce privește UNPR situația este încă neclară. În urma demersurilor DNA îndreptate împotriva lui Gabriel Oprea și demisia sa din fruntea partidului, UNPR este mai divizat ca niciodată, iar, chiar dacă decizia lui Valeriu Steriu ar fi una pro demitere, PNL-ul nu poate avea siguranța că decizia luată va fi respectată de toți senatorii PNL.

În plus, chiar dacă presupunem că PNL reușește să profite de vulnerabilitățile apărute între alianța PSD-UNPR, și că demersul lor pentru demiterea președintelui senatului se va încheia cu succes, cel mai probabil nu vor reuși să strângă majoritate la votul pentru un nou președinte.

Așadar, de ce se aruncă PNL-ul într-o luptă care nu numai că pare pierdută încă de la început?

Prin demersul lor liberalii își doresc să contureze și mai bine taberele din Parlament și să inducă ideea că Tăriceanu a rămas un apropiat al social democraților, lucru care poate ajuta PNL să recupereze din handicapul creat în urma organizării alegerilor locale într-un singur tur de scrutin.

Fiecare partid considerat de dreapta (ALDE, PMP, USB și M10), dar și candidații independenți vor fura voturi de la PNL, iar anul acesta, mai mult ca oricând, fiecare procent contează.

Partidul lui Tăriceanu reprezintă cea mai mare amenințare pentru PNL și de aceea liberalii încearcă prin orice mijloace să diminueze cât mai mult intenția de vot pentru ALDE.

Rămâne de văzut dacă prin demersul de demitere a lui Călin Popescu Tăriceanu, liberalii vor reuși să inducă ideea că ALDE a rămas în cârdășie cu PSD și că un vot pentru ALDE nu face altceva decât să întărească PSD-ul, dar și dacă PNL va reuși să atragă către sine voturile pe care încearcă să le deturneze de la ALDE.

S.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *