PNL: Împreună cu parteneri de coaliție am reușit să menținem stabilitatea macroeconomică

Sigla PNL
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Cu toate că PSD a vrut să fie introdus Impozitul Progresiv, liberalii au reușit să păstreze Cota Unică în noul pachet de măsuri fiscale aprobat în coaliție și făcut public de Ministerul de Finanțe, pe site-ul oficial al instituției.

De altfel, unul dintre principalele succese ale liberalilor, în discuțiile cu PSD privind măsurile fiscale, este menținerea ratei de impozitare de 8% pentru dividende, rezistând presiunii de a o crește la 16%, 12% sau chiar 10%, așa cum a fost susținut de PSD și de Ministerul Finanțelor. Prin această măsură, investitorii și întreprinderile continuă să beneficieze de un mediu fiscal favorabil, promovând creșterea economică și investițiile.

Un alt succes înregistrat de liberali în discuțiile cu social-democrații este prevenirea introducerii unui impozit anual de 1% pe proprietățile acumulate. În schimb, s-a adoptat o abordare mai țintită, cu un impozit anual de 0,3% care se aplică strict proprietăților individuale care depășesc 500.000 de euro, excluzând orice împrumut bancar restant. Această abordare personalizată urmărește să găsească un echilibru între generarea de venituri și echitate.

În efortul de a susține diferite sectoare, PNL a menținut majoritatea facilităților pentru construcții, agricultură și parțial pentru industria IT. Această angajare de a susține aceste sectoare este de așteptat să sprijine crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică.

În plus, s-a păstrat pragul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, împreună cu eliminarea pragului de 30% pentru profitabilitate, care a fost considerat discriminatoriu și problematic.

La inițiativa PNL s-a introdus și un impozit pe cifra de afaceri exclusiv pentru companiile cu o cifră de afaceri care depășește 50 de milioane de euro și care nu au declarat profit în ultimii trei ani, cunoscut sub numele de ajustor fiscal. Acest impozit nu a fost adăugat pentru cei ce plătesc impozit pe profit și se aplică strict după ce se scot investițiile

În plus, a fost introdus un prag pentru profesii liberale, chiar dacă social-democrații nu au dorit acest lucru, în cazul impozitului pentru profesiunile liberale (ar fi fost afectați 268.000 de persoane).

De altfel, PNL a reușit să păstreze, în discuțiile cu social-democrații, cota generală de TVA la 19%, respingând propunerile de a o crește treptat la fiecare șase luni, așa cum a sugerat Comisia Europeană.

În cele din urmă, PNL a impus și decizia de a păstrat rata redusă de TVA de 5% pentru cărți și evenimente culturale, arătându-și angajamentul de a sprijini sectoarele culturale și educaționale.

Măsurile anunțate de Ministerul de Finanțe

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament. Acesta prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară. De asemenea, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

Se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%.

De asemenea, Coaliția a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Premierul Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: