Skip to content
Politică

PNL în alertă. Orban se teme de o nouă avalanșă de Ordonanțe de Urgență

ghidularadean.ro

Liberalii intenționează să țină sub supraveghere noul guvern PSD ALDE, președintele partidului, Ludovic Orban, bănuindu-i pe guvernanți că vor recurge la o nouă serie de Ordonanțe de Urgență, după modelul OUG 13.

Monitorizarea va fi extinsă și pe perioada vacanței parlamentrare, deoarece Legea de abilitare a Guvernului permite emiterea ordonanțelor în câteva domenii importante, a anunțat Orban.

" "

Monitorizăm cu maximă atenţie tot ce se întâmplă în cadrul fiecărui minister pentru că există în legea de abilitare a Guvernului nişte domenii în care pot să facă exact cum au făcut cu ordonaţa 13, să se trezim cu cine ştie ce acte normative publicate în Monitorul Oficial fără niciun fel de dezbatere publică, acte normative care pot să genereze efecte catastrofale pentru economie”, a explicat Orban, conform Digi24.ro.

Dar, ocupat să anunțe programul de monitorizare a guvernului Tudose, liderul liberal a ratat tocmai un act normativ de acest gen care a fost anunțat fix în ultima zi de activitate a sesiunii parlamentare și care este criticat de opozanții de la USR: ordonanța de urgență care suspendă taxa de depozitare a deșeurilor până în 2019.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial vineri la ora 22:00 și a intrat în vigoare la doar două ore de la publicare.

„Primarii-baroni au cerut suspendarea taxei, iar guvernul a executat și până în 2019 aceasta taxă va fi anulată. În aceste condiții, este greu de crezut că UAT-urile își vor asuma responsabilitățile legale ce le revin în vederea creșterii capacităților de reciclare și colectare separată a deșeurilor pentru atingerea obiectivelor asumate de România de a avea o rată de reciclare de 50% până în 2020”, a declarat Cornel Zainea, reprezentant USR în Comisia de mediu a Camerei Deputaților.

Taxa de depozitare a deșeurilor, asumată de către Guvernul Cioloș prin OUG 39/2016, a fost concepută pentru a reduce depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi și pentru a încuraja primăriile să găsească soluții alternative, în condițiile în care România este deja în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană, din cauza gropilor neconforme de gunoi și în pre-infringement pentru netranspunerea corectă a legislației europene. Nerezolvarea situației poate atrage amenzi de câteva milioane de euro pentru România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției PSNews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *