Skip to content
Opinii & Analize

PNL, în fața marelui examen: guvernarea în vremea pandemiei coronavirus

marius constantin

PNL era marele favorit la alegerile locale și parlamentare din 2020, dar după pandemia coronavirus calculele politice încep să se complice pentru partidul condus de Ludovic Orban. De câteva săptămâni, PNL reacționează ca un partid agitat, cu nervii întinși la maxim, iar premierul Ludovic Orban a arătat această tensiune duminică, atunci când le-a spus jurnaliștilor: „Îmi puneți niște întrebări deranjante”. 

Dacă PNL credea că va guverna după bunul plac în perioada de stare de urgență sau alertă a aflat imediat că nu are majoritate parlamentară și PSD nu este dispus să stea în opoziție și să privească Guvernul. 

Astfel, Guvernul României va trebui să consulte Parlamentul și să treacă toate Ordonanțele prin Parlament, să le supună la vot și să aștepte decizia parlamentarilor înainte de a mai lua decizii care restrâng drepturile și libertățile cetățenilor. 

Pentru a obține voturile din Parlament, PNL va trebui să meargă la negocieri cu PSD-ALDE-Pro România, altfel doar cu USR și PMP nu are nicio șansă să-și treacă proiectele de votul parlamentarilor. Și așa cum s-a văzut la dezbaterea privind legea stării de alertă, PSD poate modifica în Parlament orice proiect după bunul său plac. 

Bătălia pentru putere abia acum începe și de data aceasta PNL și-a pierdut „prezumția de nevinovăție” cu care a defilat până acum, când pentru orice problemă arunca vina pe PSD. De acum încolo, PNL va deconta pentru orice decizie, iar acest lucru se simte deja în sondaje, unde a ajuns la 32%, deși înainte de pandemie era cotat la peste 40%. În doar două luni, PNL a pierdut cel puțin 8% în sondaje.

Pentru a opri pierderea din sondaje, PNL și Klaus Iohannis au luat o decizie populistă, renunțând la starea de urgență, dar această decizie se va dovedi bună sau rea în funcție de cum va evolua numărul cazurilor de coronavirus în România. De săptămâna viitoare vom avea o idee despre această decizie și cât de mult s-a extins virusul în societate. 

Pe lângă nemulțumirile legate de starea de urgență, cetățenii își vor manifesta și nemulțumirile economice imediat după această pandemie, când vor vedea că multe companii se vor închide sau vor concedia angajați. Fondul IMM Invest pregătit de Guvern nu își dovedește momentan eficiența. Doar 12 companii au primit creditare, iar alte 319 au fost respinse de bănci, informează startupcafe.ro. Cifrele arată că programul IMM Invest este un mare faliment. În total, s-au înscris 96.000 de companii, anunța chiar PSD. Probabil în perioada următoare vor fi analizate și cererile altor companii și numărul împrumuturilor va mai crește, însă acest început timid nu e un motiv de laudă pentru Guvern și nici atât pentru ministrul Florin Cîțu, care a fost iarăși respins de Parlament prin moțiune simplă. 

Nici muncitorii din România nu motive de bucurie. Șomajul tehnic este un alt eșec dacă privim cifrele. În cele două luni de stare de urgență, Guvernul a plătit 1,78 miliarde de lei pentru 1,29 milioane de șomeri, adică aproximativ 1.379 de lei brut pentru fiecare șomer. Cifrele anunțate de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, nu sunt niciun motiv de mândrie. România a cheltuit mai puțin de 0,2% din PIB-ul țării pentru a plăti șomajul tehnic al muncitorilor din domenii afectate de pandemia coronavirus. 

Deja recesiunea s-a instalat în Japonia, una dintre cele mai mari economii din lume, anunță nytimes.com., avertizând că Germania și Franța riscă și ele să se confrunte cu recesiunea după pandemia coronavirus, ceea ce va afecta toată economia Uniunii Europene. Și deja Volkswagen – unul dintre cei mai mari producători auto din lume – a redus producția din Germania. După cum bine se știe, industria auto este unul dintre principalele motoare ale economiei UE, și când acesta reduce ritmul este un semnal de alarmă pentru toate statele membre. Există toate motive de îngrijorare în următoarele luni, iar o recesiune sau criză economică va fi decontată de partidul aflat la guvernare. 

Pandemia coronavirus a destabilizat situația politică din România, deja destabilizată de intențiile privind alegerile anticipate și acum totul este imprevizibil. Numai că așa cum s-a văzut și în alte crize, partidul aflat la guvernare decontează pentru toate nemulțumirile cetățenilor. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *