Skip to content
Politică

PNL încă are pete pe listă, unele chiar penale. Trei politicieni cu probleme / EXCLUSIV

Redacţia PSnews.ro continuă să prezinte “petele” de pe lista politicienilor PNL, unele dintre acestea fiind chiar penale. Află care sunt problemele a trei oameni politici din noul Partid Naţional Liberal.

Ce face primarul când se plictiseşte? Se plimbă prin partide

Municipiul Târgu Mureş are un primar. Am putea spune: “membru PNL”, dar ar trebui automat să adăugăm: “deocamdată”.

Fost medic chirurg şi fost prefect al judeţului Mureş din partea PNŢCD, Dorin Florea este, începând din 2000, primar al municipiului Târgu-Mureş. A câştigat trei mandate consecutive, ultima dată din primul tur, însă a candidat de fiecare dată sub sigla altui partid, informează politicaromaneasca.ro. În 2000, Florea a candidat din partea PNŢCD, în 2004 a candidat ca independent, iar în 2008 a fost candidatul PDL. În 2012, politicianul a candidat pentru un nou mandat de primar, în numele „Alianţei pentru Mureş”, construcţie formată din PDL, UNPR şi Partidul Ecologist Român. După depunerea candidaturii la Primăria Târgu Mureș, Dorin Florea (în acel moment președintele PDL Mureș) a declarat că „interesul cetățeanului este pe primul plan și nicidecum partidul care te-a promovat”. Declarația lui Dorin Florea are o explicație, având în vedere că acesta și-a început cariera în administrație ca prefect, iar din 2000 a rămas la Primăria Târgu Mureș sub diferite culori politice.

Mai ţineţi minte alegerile din 2012? PDL era sufocat de valul de ură populară la adresa lui Traian Băsescu şi a găştii oranj. Ca urmare, partidul intrase în fibrilaţii: îşi schimba cu sârg culorile, din disperare ca electoratul să nu mai vadă portocaliu în faţa ochilor. Astfel, în Târgu Mureş, PDL-iştii nu își mai asumau apartenența la partid la alegerile locale, ei candidând sub sigla Alianța pentru Mureșeni (ApMS), formată din PDL, UNPR și Partidul Ecologist, și care avea ca însemn un soare și o mână întinsă.

În cele din urmă, PDL a fuzionat cu PNL, aşa că foştii oameni ai lui Băsescu n-au mai fost nevoiţi să se ascundă după cireş, pentru că întreaga atmosferă a devenit una de cântec, joc şi voie bună.

Pentru Dorin Florea, însă, veselia a luat sfârşit în 2015, când DNA l-a pus sub urmărire penală, apoi l-a trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu finanțarea nelegală a Asociației Sportive Fotbal Club. Mai precis, procurorii îl acuză pe Florea că și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat, conform agerpres.ro.

Când te loveşte strechea la a doua tinereţe

Altă vietate pătată din ograda PNL este deputatul Florian Nicolae. De data aceasta, nu vorbim despre zornăit de cătuşe, ci despre un deget care bate obrazul, dar şi – mai ales – despre un anumit foşnet de hârtii. Aţi ghicit: ne referim la aşa-numitul “Decalog al integrităţii” (sau“al moralităţii”, dacă doriţi să sune mai solemn), pe care PNL l-a adoptat, dar pe care observăm că îl pune în aplicare cu viteza melcului turbat împotriva traseiştilor.

Unul dintre aceştia este deputatul de Giurgiu Florian Nicolae, care a activat ca PSD-ist încă din 1990 (spune el, pe profilul de pe cdep.ro, chiar dacă PDSR-ul, principalul înaintaş al PSD, a apărut abia în 1992). Totuşi, Nicolae nu a mai avut răbdare până la alegerile din 2016, aşa că, în septembrie anul trecut, s-a răsucit pe călcâie şi a trecut la PNL. Două luni mai târziu, conducerea judeţeană a PNL Giurgiu îl mângâia părinteşte pe creştet pe dezertorul PSD-ist şi îl desemna drept candidat la primăria municipiului-reşedinţă de judeţ, după cum a transmis evz.ro.

O fostă eminenţă cenuşie riscă să devină vărgată

La mijlocul lunii iulie 2015, cea mai mare parte a presei a trecut mult prea uşor cu vederea o declaraţie cu fitil scurt a fostului preşedinte Traian Băsescu, la B1 TV. Politicianul a afirmat că Adriana Săftoiu a fost înlăturată, în 2007, din funcția de purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, pentru că își crease o clientelă în mediul politic și în cel de afaceri, căreia îi vindea, pe bani, informații de la Palatul Cotroceni.

Întrebat de Ion Cristoiu cum comentează acuzația adusă în 2006 de fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, potrivit căreia aceasta sifona către anumite trusturi de presă informații de la Președinție către presă, Băsescu a răspuns: ”De asta a plecat Adriana Săftoiu de la Cotroceni. Nu sifona numai către trusturi de presă. Avea clientela ei, către care sifona, avea și în mediul de afaceri, și oameni corupți către care sifona lucruri din Cotroceni”. Băsescu a declarat că afirmațiile sale nu sunt simple acuzații, existînd probe clare în acest sens:”Sunt stenograme. Cînd ne-am despărțit, ne-am despărțit pentru asta, pentru distribuția de informații pe cînd era consilier, nu pentru cartea Adrianei Săftoiu sau pentru ce își imagina ea la vremea aia. Probabil cîștiga un ban, nu știu de ce o făcea” a mai punctat fostul președinte. El a refuzat să dea mai multe detalii despre stenogramele respective, spunînd doar că ”nu are relevanță ce există, eu știu doar că nu vorbesc degeaba”.

Citiţi mai multe detalii despre acest subiect pe inpolitics.ro.

Deci…?

Deci PDL-iştii forţează nota în PNL şi urmăresc să-şi impună în partid oameni cu vechi metehne. Mai simplu decât atât nu se poate spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *