Skip to content
Politică

PNL insistă pentru un guvern minoritar și ține USR la ușă până la primăvară. Bușoi: E foarte dificil să refacem coaliția după cuvintele grele ale USR-iștilor

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul liberal Cristian Bușoi a declarat că ”cel mai bine pentru România” ar fi un guvern minoritar PNL-UDMR, votat de ”partidele responsabile”, care să ia măsurile necesare pentru a trece peste perioada de criză. Liberalul spune că nu exclude refacerea coaliției cu USR, însă acest lucru este ”foarte dificil pentru PNL” după votul de la moțiunea de cenzură și ”după cuvintele grele la adresa premierului și la adresa altor lideri ai PNL”.

„Există în continuare toată disponibilitatea din partea PNL și a premierului desemnat Nicolae Ciucă de a se găsi o soluție. Noi am înaintat pe ideea de a se merge pe un guvern minoritar PNL-UDMR care să obțină votul tuturor partidelor responsabile din Parlament pentru că e nevoie în acest moment de un guvern stabil în perioada de criză în care ne aflăm.

Orice chestiune care ține de programul de guvernare, de anumite măsuri care trebuiesc luate, orice propunere bună din partea altor partide care nu participă în mod direct la guvernare, dar care vor vota acest Guvern PNL-UDMR vor fi binevenite și se va ține cont de ele, fiind inserate printre priorități și printre măsurile programului de guvernare. Am luat act de decizia USR de a nu vota un guvern minoritar și de a vota un guvern doar dacă fac parte din acel Guvern. Încă nu ne este clar care este poziția PSD și ce doresc aceștia. 

Știu că domnul prim-ministru desemnat Nicolae Ciucă continuă în aceste ore discuții exploratorii cu forțele politice”, spune Bușoi.

Întrebat dacă în acest moment liberalii iau în calcul refacerea coaliției de guvernare, Bușoi răspunde: „Inclusiv această posibilitate și ipoteză este luată în considerare, evident”.

„Cred că pentru România ar fi cel mai bine să se accepte un guvern minoritar PNL-UDMR. Este foarte dificil pentru PNL, după ce a fost dat jos prin moțiunea de cenzură de partenerii noștri de la USR, după cuvintele grele la adresa premierului și la adresa altor lideri ai PNL, după anumite declarații sau acțiuni nepotrivite față de președintele României să refacem atât de repede o coaliție de guvernare cu USR. Evident, pot exista anumite probleme, dar avem nevoie de decizii rapide și de gestionarea rapidă a situației, cel puțin din această iarnă până în primăvară pe frontul luptei împotriva pandemiei și pe frontul atenuării creșterii prețurilor la energie, dar nimic nu este exclus.

Cu PSD lucrurile sunt cel puțin la fel de complicate pentru că suntem adversari de foarte mulți ani, am avut nenumărate bătălii și ei reprezintă un electorat și o viziune de centru-stânga. Noi avem o viziune, un electorat și un program de centru-dreapta, de aceea un guvern majoritar nu va fi ușor de construit și pe bună dreptate, sunt colegi în PNL care privesc cu multă rezervă ideea de a face o coaliție cu unul sau cu celălalt partid, de aceea am mers pe guvern minoritar, dar nimic nu e exclus, pentru că cel mai important obiectiv pe care îl avem este acela de a da României un guvern și de a nu ne duce spre alegerile anticipate”, conchide Cristian Bușoi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *