Skip to content
Politică

UPDATE EXCLUSIV Un iniţiator neagă că ar fi semnat / PNL le face scut primarilor condamnaţi definitiv?

UPDATE 17:04

 

Unul dintre iniţiatorii controversatului proiect de lege privind menţinerea în funcţie a aleşilor locali condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare neagă că ar fi semnat un asemenea act normativ.

Senatorul PNL Mihăiţă Calimente a negat vehement, joi, pentru PSnews.ro, faptul că semnătura lui s-ar regăsi pe iniţiativa legislativă.

„Eu nu am nicio legătură cu proiectul ăla de lege. Eu nu ştiu, n-am semnat niciun proiect de lege”, ne-a spus Calimente.

Totuşi, după cum se poate vedea în acest link, semnătura lui Mihăiţă Calimente apare imediat sub cea a lui Mircea Toader, care, deocamdată, nu a putut fi contactat. Puteţi consulta aici forma iniţiativei de act normativ şi expunerea de motive.

—————————-

PNL face scut în jurul primarilor condamnaţi definitiv la închisoare? Ce au vrut să facă doi parlamentari ai Partidului Naţional Liberal în legătură cu aleşii locali aflaţi într-o asemenea situaţie.

Senatorul Mihăiţă Calimente (din vechiul PNL) şi deputatul Mircea Toader (din fostul PDL) au co-semnat proiectul de lege care prevede ca aleşii locali care sunt condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare să nu îşi piardă mandatul. Totuşi, Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL, a declarat, joi, pentru realitatea.net, că ea nu a fost consultată de cei doi cu privire la susţinerea acestui proiect, iar partidul nu susţine demersul.

Astfel, Calimente şi Toader au urmărit să contribuie la salvarea aleşilor locali, chiar dacă nu aveau acordul partidului. Miercuri, iniţiativa a fost respinsă de Camera Deputaţilor, dar este primul for sesizat pe acest proiect, urmând ca legea să meargă la Senat.

Astfel, 16 parlamentari de la toate partidele au iniţiat un proiect de lege prin care vor să modifice două articole din Statutul Aleșilor Locali, urmând ca primarii şi consilierii locali și județeni să își piardă mandatele doar dacă sunt condamnați la închisoare cu executare prin hotărâre rămasă definitivă. Cu alte cuvinte, primarii care primesc închisoare cu suspendare (fie și prin sentință definitivă) nu își pierd mandatul, întrucât prefectul judeţului nu emite ordinul de încetare a mandatului.

Întrucât PNL are mai multe criterii de integritate cu privire la membrii de partid care sunt urmăriţi penal sau mai ales condamnaţi, astfel încât aceştia îşi pierd susţinerea partidului sau trebuie chiar să renunţe la funcţii, Alina Gorghiu a fost întrebată cum se justifică semnăturile celor doi parlamentari pe proiectul de lege care prevede salvarea penalilor. Gorghiu a declarat că nu i s-a cerut susţinerea partidului pentru acest proiect, iar ea nu a fost consultată.

„Nu susține PNL un asemenea proiect, faceți o distincție între poziția politică a unui partid și un parlamentar. Am spus-o public de mai multe ori PNL nu susține acest proiect”, a declarat şefa vechilor liberali.

De asemenea, ea a precizat că nu a fost consultată de Mihăiță Calimente înainte ca el să semneze un proiect de lege.

Miercuri, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege potrivit căruia mandatul aleşilor locali să înceteze de drept doar în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu executare şi nu în situaţiile unor condamnări privative de liberate cu suspendare.

Deputaţii au respins, astfel, cu 158 voturi „pentru”, 75 „împotrivă”, 16 abţineri proiectul de modificare a legii statutului aleşilor locali, fiind vorba despre o lege organică.

Proiectul a fost iniţiat de 16 parlamentari de la toate partidele, printre care Ciprian Nica, Mircea Toader, Mihăiţă Calimente şi Antal Istvan.

Deputatul PNL Cezar Preda anunţat, la dezbaterile generale, că PNL nu votează acest proiect pe care îl consideră „un regres”.

„Unii au probleme şi acum facem orice ca aceste probleme să nu împieteze cu nimic la un rezultat electoral atât de dorit de taote partidele. Este un regres. Deşi avem şi noi aleşi locali care sunt şi care ne-ar fi foarte drag şi ne-ar plăcea să ne reprezinte având în vedere că au susţinerea comunităţilor, noi nu vom vota. Considerăm că această lege ne duce înapoi, PNL nu va vota această lege pentru că reprezintă un regres”, a spus Preda.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a arătat că există şi parlamentari în această situaţie şi au rămas parlamentari; astfel, proiectul nu trebuie judecat cu două măsuri.

„Este o chestiune pe care nu o înţeleg, sunt colegi ai noştri care sunt în aceeaşi situaţie şi sunt în Parlament. Poate ar trebui să fim mai aplecaţi asupra acestei situaţii. Nu putem să judecăm cu două măsuri, ori este o lege pentru toată lumea”, a punctat Zgonea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *