Skip to content
Politică

PNL Mehedinți și Caraș-Severin, tabere importante în lupta Cîțu-Orban. Cine le domină și cu cine vor vota la Congres

Inquam Photos / Octav Ganea

Luptele din interiorul PNL se dau pentru conducerea filialelor și organizațiilor județene, iar în funcție de cine va câștiga cele mai multe zone din țară, va avea și prima șansă să fie numit președinte PNL la Congresul de pe 25 septembrie 2021. În județele Mehedinți și Caraș-Severin s-a dat startul alegerilor, iar taberele s-au format deja pentru Congres.

PNL Mehedinți

Virgil Popescu, ministrul Energiei, controlează organizația județeană a PNL Mehedinți, fiind de partea lui Florin Cîțu pentru Congresul din toamnă. Ministrul a participat la lansarea candidaturii lui Cîțu și rămâne apropiat de acesta. Influența lui Virgil Popescu a crescut foarte mult în ultimii 5 ani, reușind să treacă destul de rapid de la deputat la primul mandat (obținut în 2016), la ministru al Economiei, în 2019, în guvernul Orban.

De peste 1 an și jumătate, Virgil Popescu a rămas în Guvern și a reușit să obțină un portofoliu de ministru chiar și în noua coaliție PNL-USRPLUS-UDMR. Acest lucru arată că are suficiente relații la vârful partidului pentru a rămâne în funcție și nimeni din organizația PNL Mehedinți nu-i va pune în pericol rolul de președinte la nivel de județ.

Pe data de 19 iunie 2021, PNL Drobeta Turnu Severin și-a ales noua conducere, iar Daniel Cîrjan, protejatul lui Virgil Popescu, a obținut funcția de președinte al filialei din oraș. Daniel Cîrjan nu a reușit niciodată să câștige o competiție electorală, deși a candidat de mai multe ori pentru primărie și Parlament. Lipsa totală de rezultate nu l-a împiedicat să rămână la conducerea filialei PNL Drobeta. Deși a pierdut alegerile locale din 2020 și ar fi trebuit să rămână în opoziție, Cîrjan s-a urcat repede pe fotoliul de viceprimar, fiind votat inclusiv de consilierii PSD, arată presa locală. În trecut, protejatul lui Virgil Popescu a vrut să ajungă și parlamentar, dar nu a avut șanse deoarece județul Mehedinți este dominat în continuare de PSD.

Dacă tabăra Florin Cîțu spunea că nu vrea alianțe cu PSD, se pare că în teritoriu, oamenii din jurul premierului frecventează echipa PSD și se înțeleg bine atunci când trebuie să-și împartă între ei funcțiile.

PNL Caraș-Severin

Marcel Vela, fost ministru la Afaceri Interne, este liderul PNL Caraș-Severin și a anunțat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat la conducerea PNL.

Şi eu ca preşedinte, sunt alături de domnia sa, în echipa sa şi filiala şi-a manifestat, aşa cum ştiţi că şi în luna martie am votat în biroul judeţean susţinerea candidaturii domnului Ludovic Orban ca şi în viitor la competiţia din luna septembrie să fim alături de domnia sa”, a declarat Vela.

Lucrurile nu sunt deloc simple pentru Marcel Vela, dacă vrea să transfere voturile către Orban, deoarece Ioan Popa, primarul Reșiței, a criticat modul în care s-a negociat formarea noului guvern. „Eu, personal, am un regret, şi nu sunt singurul. Acelaşi regret îl au şi Ilie Bolojan şi Emil Boc şi am comunicat pe tema asta cu ei. Eu cred că a fost o eroare că am pierdut trei ministere esenţiale: Dezvoltare, Fonduri Europene şi Transporturi”, a spus Popa, potrivit presei locale.

Din această declarație reiese că primarul Reșiței are relații bune cu Bolojan și Emil Boc. Dacă Bolojan preferă să stea departe de războiul Orban-Cîțu, Boc este cu toată determinarea de partea actualului premier. Nu este pentru prima dată când Popa este de acord cu Emil Boc, acesta dorindu-și inclusiv o reorganizare teritorială promovată de primarul Clujului. Pe de altă parte, primarul PNL din Reșița este încrezător în Marcel Vela și acest lucru poate fi o veste bună pentru Ludovic Orban.

Bătăliile politice din Caraș-Severin au fost decise cu mult înainte să înceapă. Marcel Vela rămâne stăpân pe situație și pare să nu aibă rivali în interiorul PNL Caraș-Severin. Ioan Popa va rămâne pe scaunul său de președinte PNL Reșița, după ce a obținut al doilea mandat de primar al orașului.

PNL Caraș-Severin va fi de partea lui Ludovic Orban, așa cum reiese și din declarațiile lui Marcel Vela, iar Ioan Popa își va rezolva nemulțumirile abia după Congresul din toamnă, când se va instala noua echipă la conducerea partidului.

2 comentarii la “PNL Mehedinți și Caraș-Severin, tabere importante în lupta Cîțu-Orban. Cine le domină și cu cine vor vota la Congres

  1. @ De când Laika a devenit primul cosmonaut și Grivei a obținut un loc important în politica românească, în aceste vremuri liberalii propunând și susținând „guvernul Cuțu”, vremuri când populația se tratează cu vaccinare și Ivermectină , astfel încât și Grivei să participe la decizii politice și medicale, asigurându-se astfel și egalitatea de vaccinare între căței și decidenții politici, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *