Skip to content
Politică

PNL n-are niciun stres privind bombele lăsate de Ponta în Codul Fiscal / EXCLUSIV

Partidul Naţional Liberal  nu are niciun stres în legătură cu bombele lăsate în Codul Fiscal de către fostul premier Victor Ponta.

Redacţia PSnews.ro i-a contactat, joi, pe cei doi coordonatori ai Comisiei de Buget şi Politici fiscale din PNL: deputaţii Gheorghe Ialomiţianu (vicepreşedinte al partidului) şi Eugen Nicolăescu (liderul grupului liberal din Cameră). Problema pe care am ridicat-o în faţa celor doi parlamentari se referă la prevederea Codului Fiscal conform căreia eşti obligat să plăteşti CASS chiar şi dacă nu realizezi venituri.

CITIŢI ŞI: Bomba lui Ponta preluată de Cioloș. Aberațiile din Noul Cod FiscalEXCLUSIV

Ialomiţianu (fost ministru de Finanţe în guvernul Emil Boc) a calificat acest punct din Codul Fiscal drept unul „grav, pentru că sunt persoane care nu obţin venituri deloc”.

„Deşi guvernul Ponta a recunoscut această greşeală (prin Legea de amnistie fiscală), totuşi în Codul Fiscal a păstrat-o. Eu am depus un amendament ca măcar să fie scutiţi cei care obţin salariul minim pe economie, dar n-au fost de acord – au spus că trebuie să plătească. Ceea ce e grav: vor fi persoane care nu au de unde plăti, vor fi obligate să plătească şi chiar să intre într-un proces de executare silită, să-şi piardă locuinţa. Iar persoanele respective nu au certitudinea că vor primi şi serviciile medicale, pentru că, dacă te duci şi ai plătit suma, nu te ia în considerare. Nu s-a creat niciun cadru legal privind modul în care aceste persoane vor plăti sumele respective. Vom avea discuţii cu ministrul de Finanţe, să reglementăm acest lucru. Ar trebui ca guvernul Cioloş să analizeze anumite aspecte din Codul Fiscal, inclusiv acesta, dar nu numai: şi cele care afectează mediul de afaceri, în special IMM-urile”, a comentat fostul ministru al Finanţelor Publice.

Întrebat dacă a sesizat cabinetul Cioloş în legătură cu această neregulă, Gheorghe Ialomiţianu a răspuns negativ, nefiind foarte precis dacă el sau altcineva din PNL va discuta cu actualul ministru de Finanţe ori cu altcineva din Guvern.

„Nu (nu a sesizat – n.r.). În perioada cât s-a discutat Codul Fiscal, eu am depus amendamente, dar majoritatea parlamentară PSD-UNPR-ALDE a respins aceste amendamente. Deşi unii parlamentari din majoritate au spus că sunt amendamente care trebuie modificate, au votat împotrivă.

Eu sunt convins că şi mediul privat, şi noi o să avem o discuţie cu noul guvern, pentru că vor fi semnale din teritoriu. Dar trebuie să vedem şi autorităţile locale, pentru că şi ele şi-au construit bugetul, aşa că trebuie să analizăm foarte bine, să nu creăm probleme autorităţilor locale – mă refer la impozitul pe clădiri cu altă destinaţie. Dar dincolo, la persoanele fizice care nu realizează venituri, dar sunt obligate să plătească contribuţii sociale, aici se impune urgent o modificare”, a încheiat deputatul de Braşov.

Pe de altă parte, Eugen Nicolăescu a pus problema diferit, atrăgând atenţia că orice amendament adus Codului Fiscal elimină predictibilitatea şi stabilitatea.

„Deocamdată, nu (nu a ridicat problema vreunei modificări – n.r.), pentru că orice amendament de modificare a Codului Fiscal elimină exact ceea ce am spus: elimină predictibilitatea, elimină stabilitatea. Şi, atunci, ori suntem consecvenţi, ori nu suntem consecvenţi. Eu cred că acea interpretare este eronată, pentru că ea va putea fi clarificată prin norme. Şi prin norme n-o să pui, să-i iei banii unui om care nu realizează niciun venit. Deci va fi, probabil, o clarificare la norme, ceea ce Ministerul de Finanţe sper să facă până la sfârşitul lunii ianuarie”, ne-a spus deputatul de Călăraşi.

Solicitat să comenteze declaraţiile ministrului de Finanţe Anca Paliu Dragu privind salariul minim pe economie, Eugen Nicolăescu a răspuns: „Să nu vorbim de declaraţii nefericite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *