Skip to content
Politică

PNL nu se lasă şi ascute cuţitele împotriva lui Cazanciuc

" "

Partidul Naţional Liberal (PNL) nu se lasă şi ascute cuţitele împotriva lui Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, pe care continuă să îl acuze de „cumetrie” cu prim-ministrul Victor Ponta.

Într-un comunicat trimis, joi, PSnews.ro, Mihai Seplecan (preşedintele Consiliului Judeţean Cluj) susţine că „se cam face Justiție de cumetrie”, cerându-i lui Cazanciuc demisia.

" "
" "

„După Procurorul General Tiberiu Nițu, vine și ministrul Justiției Robert Cazanciuc să ne arate că Legea poate fi folosită în interes de familie. Mai întâi, Tiberiu Nițu, colegul de facultate al premierului cu dosar penal, a fost amabil să ignore trei decizii de instanță judecătorească prin care se confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Mai mult, procurorul-șef nu a răspuns în termenul legal, conform prevederilor legii, contestației depuse de mine.

Acum, vine verișorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanșarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declarații cu privire la modul în care și-a făcut datoria față de Lege colegul de facultate Nițu, față de vărul Ponta, aduc atingere independenței Justiției. Și cui i se adresează această cerere? Președintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generație cu Victor Ponta, Tiberiu Nițu și Robert Cazanciuc. Constat cam multă «amiciție» la nivel înalt în Justiție”, declară Seplecan.

Reacţia co-preşedintelui executiv al PNL Cluj vine după ce, miercuri, ministrul Cazanciuc a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să verifice dacă declarațiile unor lideri PNL afectează indepența justiției, după ce aceştia (printre care Mihai Seplecan) solicitaseră demisia procurorului general Tiberiu Nițu, învinovăţindu-l că îl protejează pe Victor Ponta.

CITIŢI ŞI: CSM a fost sesizat de ministrul Justiției și va verifica declarațiile liderilor PNL cu privire la procurorul general

„Declarațiile mele, care ar aduce «atingere» Justiției în viziunea vărului-ministru Robert Cazanciuc, sunt cu privire la faptul că procurorul de caz nu poate înfrânge decizii, chiar dacă nu definitive, ale unor instanțe – ori în speța formulată împotriva premierului cu dosar penal Victor Viorel Ponta, pentru abuz, există trei decizii a trei instanţe din România: Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Trei instanțe vorbesc despre «un exces de putere» din partea Guvernului Victor Viorel Ponta, confirmând de trei ori, independent, încălcarea legii, dar procurorul de caz și șeful său de secție decid să ignore evidența și să-l scoată de sub urmărire penală.

În plus, după cum am arătat, în mod cu totul inexplicabil, procurorul șef de secție emite o ordonanță de respingere a plângerii inițiale cu o întârziere de 45 de zile, față de prevederile legii. Motive suficiente să cred că cel care aduce atingere independenței Justiției este chiar Tiberiu Nițu și să-i cer demisia.

În mod similar, consider a fi o atingere adusă independenței Justiției și intervenția vărului-ministru de Justiție Robert Cazanciuc. Nu l-am văzut pe ministrul Robert Cazanciuc a fi activ să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanșarea de verificări cu privire la atingerea independenței Justiției atunci când, de exemplu, Guvernul vărului Ponta a dat Ordonanța 55 din 2014 prin care s-a legalizat migrația politică. Să zicem că nu era treaba domniei sale să se întrebe cu privire la o Ordonanță care suspenda temporar Legea – ca atâtea alte ordonanțe date abuziv de către vărul-premier Victor Ponta. Dar încălcările repetate ale legii făcute în Diaspora cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut nu sunt treaba auto-sesizării domniei sale? Sau scandalul de viol din județul Vaslui care a scos la iveală o serie de cârdășii între unii magistrați și inculpați? Sau faptul că, în dispreț față de prevederile legii, unei contestații i se răspunde cu o întârziere de 45 de zile?

Ar fi cazul să se verifice dacă nu cumva această stare de cumetrie la nivel înalt în Justiție nu este motiv de politizare și de atingere a independenței acesteia? Pentru acuratețea și transparența actului de Justiție și mai ales a verificărilor cu privire la câtă atingere aduc acestuia declarațiile mele politice, consider că se impune eliminarea oricărei suspiciuni de cumetrie la nivel înalt în ministerul Justiției. Se impune și demisia ministrului Robert Cazanciuc”, mai scrie Seplecan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *