Skip to content
Politică

PNL nu va avea viață ușoară cu USR în echipa de guvernare. De ce este problematic un cabinet PNL-USR-PLUS

youtube.com

USR-ul lui Barna este măcinat de scandaluri interne nesfârșite. Asistăm la o bătălie internă pentru listele la parlamentarele programate pentru data de 6 decembrie, bătălie în care se împart polițe vechi. Am văzut cum candidatura lui  Vlad Teohari a fost invalidată pentru că ar fi semnat o scrisoare în urmă cu un an de zile în care critica execuțiile din partid. Prin urmare este lăsat de pe dinafară, ambiția lui Barna fiind aceea de a suprima practic orice fel de voce disidentă. Pentru unul care a reclamat în trecut excesele autoritariste din alte partide – precum Liviu Dragnea în PSD – Dan Barna nu pare a acționa cu mult mai diferit.

Cum va guverna PNL cu USR-PLUS?

Cu mai puțin de 2 luni până la data alegerilor parlamentare, PNL pare favorit în a forma viitorul guvern. Întrebarea e cu cine vor guverna liberalii? Pentru a putea forma Guvernul ai nevoie de o majoritate parlamentară de vreme ce executivul în sistemul politic românesc se naște în interiorul legislativului. De unii singuri liberalii nu vor avea suficiente voturi pentru a forma o majoritate simplă. Au nevoie de o coaliție și asta înseamnă implicit un cabinet multicolor. Pe de o parte liberalii ar putea guverna alături de PMP și UDMR, dar numai în cazul în care împreună ar forma majoritatea, lucru care nu este pe deplin clar în acest moment. Mult mai plauzibilă ar fi varianta unei guvernări PNL-USR-PLUS. Pe lângă faptul că împreună cu minoritățile ar avea șanse mai mari să formeze o majoritate parlamentară, cabinetul ar fi și mult mai stabil, din cauza numărului redus de partide care formează coaliția câștigătoare.

Așadar toată lumea vorbește despre un posibil guvern PNL-USR-PLUS. Problema principală în acest moment se pune în felul următor: cum vor guverna liberalii alături de pluseriști de vreme ce în USR nu se poate ajunge la un banal consens pe tema listelor pentru parlamentare? Șansele sunt să vedem o guvernare incoerentă dacă cei de la USR nu vor găsi o modalitate prin care să stingă conflictele interne. Liberalii ar putea fi prinși și ei în această cascadă a scandalurilor cu care cei de la USR ne-au obișnuit deja. Procesul executiv s-ar putea bloca din cauza nemulțumirilor celor de la USR care vor pune condiții și vor profita oricum de potențialul de șantaj al partidului, de vreme ce o retrage din coaliția de guvernare ar distruge practic majoritatea parlamentară și ar pune în pericol stabilitatea guvernului. E greu de imaginat în acest moment un guvern PNL-USR-PLUS care să ia decizii rapide și ferme, mai ales că de acest lucru este nevoie în contextul pandemiei de coronavirus care nu ne va părăsi în viitorul apropiat.

Cum majoritatea scandalurilor din USR îl au de regulă în centru pe Dan Barna, una dintre variante ar fi debarcarea acestuia de la șefia partidului. De altfel, aceasta pare a fi singura modalitate prin care, cel puțin pe termen scurt, fracturile și diviziunile din interiorul USR ar putea fi ameliorate. Până când cei de la USR nu vor reuși să vindece fracturile din interiorul partidului, Dan Barna și echipa sa ar putea rămâne un partener de guvernare problematic pentru un viitor guvern PNL-USR-PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *