Skip to content
Puterea Știrilor Video

PNL, pe primul loc la voturi, pe locul 2 la mandate de primar. Cristian Pîrvulescu, pronosticuri pentru 27 septembrie

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat la ”Puterea Știrilor”, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu a anticipat o victorie a liberalilor, la număr de voturi primite, și una a social-democraților, la numărul de mandate de primar obținute.

„Cred că PNL-ul va câștiga alegerile la nivelul votului politic și cred că PSD-ul va câștiga alegerile la numărul de primari, pentru că PSD are în acest moment 55% din numărul de primari și, oricât de mult ar pierde, având în vedere sistemul electoral, tot va rămâne primul partid ca număr de primari.

PNL-ul se va apropia oarecum ca număr de primari de PSD. Cele două partide vor împărți între 80-90% din posturile de primari din țară, va mai rămâne o marjă pentru UDMR, iar partidele mici vor fi undeva de 2-3% din primarii independenți”, explică politologul.

Despre USRPLUS, Cristian Pîrvulescu spune că are puține șanse la alegerile locale, pentru că nu are dezvoltate organizații locale”.

„USR a câștigat la alegeri naționale de tipul alegrilor europene, dar acolo referendumul a fost esențial pentru a crește prezența la vot și numărul de voturi pentru USR. Acum situația este diferită, deci USR-ul va reuși un număr de primari, dar nu va intra în prima linie, pentru că cele două mari partide vor continua să domine, și asta pentru că electoratul este în general conservator.

USR este un partid al orașelor mari și are candidați cu șanse doar în orașele mari, e greu de spus dacă acești candidați, datorită sistemului electoral (într-un singur tur de scrutin – n.r.), vor putea să obțină mai multe voturi. În două tururi de scrutin, dacă am fi avut vechiul sistem electoral, cu siguranță USR-ul ar fi devenit un partid important. Iată de ce nu s-a schimbat: unii au spus la PNL că își doresc schimbarea sistemului electoral și au și propus în mod demonstrativ o lege de modificare, dar niciodată primarii PNL nu și-au dorit schimbarea acestei legi pentru că îi favorizează în egală măsură”, spune analistul.

Tot acesta critică primarii care pun propriile interese mai presus de interesele țării.

„Avem o țară care este anchilozată, pentru că primarii sunt anchilozați și pentru că interesele lor sunt mai mari decât interesele naționale. Noi nu avem partide, ci vorbim despre niște confederații de aleși locali care își urmăresc interesele lor, își promovează în posturi de parlamentari, de secretar de stat sau de ministru anumite persoane care sunt obligate să reîntoarcă către grupările respective o serie de avantaje.

Eu nu spun că e ilegal, dar acest lucru creează mari probleme de dezvoltare a României și de aceea suntem unde suntem. De aceea nu am putut să profităm de cei 14 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, pentru că acești oameni au blocat în mod sistematic și conștient orice politică națională”, a punctat politologul.

Cristian Pîrvulescu, LIVE la PS News

Analistul Cristian Pîrvulescu, la ”Puterea Știrilor” cu Marinela Angheluș

Publicată de PS News pe Marţi, 22 septembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *