Skip to content
Politică

PNL pierde Ardealul? Liberalii sunt izolați politic / EXCLUSIV

Rezultatul final al alegerilor locale plasează PNL la câteva procente în spatele PSD, dar în urma negocierilor din teritoriu, social-democrații au reușit să fure șefia Consiliului Județean în trei teritorii dominate de liberali.

Partidele mici, precum UDMR, ALDE și PMP, sunt ademenite cu oferte de către social-democrați, iar PNL se vede izolat în țară. PNL a pierdut funcția de președinte de CJ în județele Arad, Bihor și Sălaj. Partidul condus de Liviu Dragnea a bătut palma cu UDMR și va forma majoritatea în consilii.

Liberalii au avut speranțe mari de la aceste județe, ținând cont că la Cluj-Napoca a câștigat Emil Boc, iar în Oradea învingător este chiar Ilie Bolojan. Rezultatul dezastruos al negocierilor poate fi explicat și prin prisma crizei de lideri cu care se confruntă PNL. După ce PMP a făcut alianță cu liberalii în Ilfov, Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că doar insistențele lui Marian Petrache au dus la această majoritate în Consiliul Județean, altfel Mișcarea Populară trecea în tabăra PSD. În cazul în care liberalii aveau un Marian Petrache în fiecare județ, poate că lucrurile stăteau diferit.

Pe de altă parte, faptul că partidele mici se feresc de PNL demonstrează că acestea nu mai au încredere în formațiunea politică condusă de Blaga și Gorghiu. Cu alte cuvinte, nu mai poți fi sigur de o ofertă pusă pe masă de liberali, după ce aceștia au schimbat patru candidați la Primăria Capitalei. Credibilitatea partidului, atât în relația cu electoratul, cât și în colaborarea cu partenerii politici, a scăzut considerabil în urma deciziilor pripite din campania electorală. PNL intră pe un trend descendent. Înfrângerea dureroasă nu e reprezentată de cele circa 5 procente în urma PSD-ului, ci de faptul că nu pot obține funcția de președinte de Consiliu Județean în cât mai multe zone din țară.

Aceste mutări din teritoriu conturează parțial și următoarea majoritate din Parlament, după alegerile din toamnă. Singura șansă ca PNL să se salveze din această prăbușire este victoria. Liberalii trebuie să câștige alegerile parlamentare ca să atragă partidele mici, altfel nu vor reuși să concureze cu ofertele social-democraților. Se anunță o vară caniculară pentru PNL, iar partidul riscă să explodeze în continuare, sub presiunea exercitată de nemulțumirile liderilor locali. Un PSD care domină cele mai multe județe din țară este, totodată, un partid cu prima șansă la victorie în alegerile parlamentare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *