Skip to content
Politică

PNL pregătește „premierul de sacrificiu”. Cum arată ultimele calcule ale liberalilor

Inquam Photos/Octav Ganea

Noua echipă de conducere a liberalilor discută zilele acestea strategia privind votul la moțiunea de cenzură. Negocierile premierului Cîțu cu fiecare parlamentar în parte sau și pe grupuri, cu oameni din PSD, grupări din USRPLUS și chiar cu cei de la AUR, pentru ca moțiunea de cenzură să nu treacă la vot, nu arată prea bine pentru liberali. Șansele ca moțiunea de cenzură să nu treacă marți la vot sunt aproape de 20%, au precizat surse liberale pentru PS News. În acest context, liberalii așteaptă intrarea în scenă a lui Klaus Iohannis. Șeful statului va desemna un nou premier pentru formarea majorității, iar în ultima zi înainte de votul de învestitură premierul desemnat își va depune mandatul.

Așa cum PS News a scris AICI, ”premierul de sacrificiu” ar putea fi ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, sau ministrul de Interne, Lucian Bode.

CITIȚI ȘI: Anticipatele, luate pentru prima dată în calcul de strategii PNL: Cine va fi ”premierul de sacrificiu”

Precizăm că la ultima şedinţă a noii conduceri a PNL, s-au stabilit două echipe de negociere, la Camera Deputaţilor şi la Senat, privind moţiunea de cenzură. În echipa de la Camera Deputaţilor sunt Florin Roman, Gabriel Andronache, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Raluca Turcan, Virgil Popescu şi Gigel Ştirbu, iar la Senat, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.

Liberalii spun că îl susţin în continuare pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, chiar şi în cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură. Europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat, duminică, la Prima Tv, întrebat dacă Iohannis îl va desemna pe Cîţu premier, că este ”absolut convins” că acest lucru se va întâmpla şi a prezentat un scenariu conform căruia un alt premier nominalizat de liberali fie demisionează, fie nu este învestit prin vot.

Marţi, în plenul comun al Parlamentului, se va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari social-democraţi. Senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD.

Florin Cîţu se confruntă, astfel, cu o largă majoritate care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR-PLUS, AUR, cărora ar putea să li se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

Ce prevede Constituţia

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii şi se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Pentru a fi adoptată moţiunea, este nevoie de 234 de voturi.

1 comentariu la “PNL pregătește „premierul de sacrificiu”. Cum arată ultimele calcule ale liberalilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *