Skip to content
Politică

PNL, reacție dură după schimbarea componenței CES-ului: Puterii îi repugnă transparența și consultarea publică

botosaneanul.ro

Decizia Guvernului de schimbare a reprezentanților unor ONG-uri din Consiliul Economis și Social (CES) criticată și de PNL, susținând că actualei Puteri ” îi repugnă” transparenţa şi consultarea publică.

„Asistăm la o nouă operaţiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului şi Parlamentului. Actualei Puteri îi repugnă transparenţa şi consultarea publică. Cea mai decentă decizie luată de premierul Viorica Dăncilă la propunerea Ministrului Muncii, de o aroganţă fără precedent, de a scoate, ieri noapte, pe unii dintre cei mai reprezentativi lideri ai societăţii civile din România din Consiliul Economic şi Social, arată că actualul Guvern nu înţelege rolul societăţii civile, nu suportă critica argumentată şi doar mimează consultarea pe marginea deciziilor adoptate”, se arată într-un comunicat al PNL transmis, vineri, către Agerpres.

Liberalii afirmă că Guvernul a anticipat că unele ONG-uri nu vor aviza proiectul legii pensiilor.

Anticipând faptul că majoritatea covârșitoare a ONG-urilor din CES nu va aviza proiectul legii pensiilor, peste noapte Guvernul a scos 13 din 15 ONG din CES păstrând doar Asociaţia Municipiilor din România (o structură a primarilor/decidenţilor care nu poate fi asimilată unei structuri neguvernamentale independente) şi FACIAS (ONG lipsit de independenţă şi care promovează o agendă a unor grupuri de interese economice). De altfel, faptul că Ministerul Muncii pregătise propunerea de revocare din luna mai (vezi justificare Decizie de schimbare a componenţei părţii ONG din CES) şi doar noaptea trecută a folosit-o, arată că Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, rămâne captivă unui mod de a face politică care nu are nimic în comun cu o conduită a unui demnitar al unui stat democratic. Practic, asistăm la o nouă operaţiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului şi Parlamentului. Partidul Naţional Liberal consideră că actualul Guvern vrea să manipuleze societatea civilă, decizând, în mod arbitrar şi abuziv, eliminarea oricărei voci critice”, se explică în comunicat.

PNL atrage atenția asupra faptului că, potrivit Constituției, CES este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare, analizând şi avizând toate proiectele de acte normative iniţiate de Executiv. O structură similară sprijină procesul decizional din Bruxelles, cu evidente beneficii pentru calitatea deciziilor luate, adaugă liberalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *