Rezultatele exit-poll-ului realizat pentru alegerile locale și europarlamentare arată că liberalii reușesc un scor bun în ambele tipuri de scrutin. Mai mult, rezultatul PNL este unul mult peste estimările de dinaintea campaniei, liberalii fiind singura formațiune care reușește o ascensiune atât de importantă.
Astfel, formațiunea condusă de Nicolae Ciucă obține 28% la votul politic, respectiv la voturile pentru Consiliile Județene. Înaintea campaniei, sondajele îi prezentau pe liberali chiar și sub 20%. Totodată, PNL obține împreună cu PSD o victorie zdrobitoare și în alegerile europarlamentare, cu un scor de 54%.
Liberalii reușesc și cea mai bună/eficientă campanie din alegerile locale. Deși românii au avut practic de făcut opțiuni pe 5 buletine de vot, ceea ce complică mesajul politic, liberalii au reușit o campanie unitară și coerentă, axată pe performanța aleșilor săi locali și pe buna lor colaborare cu reprezentanții PNL în Parlamentul European. Acest lucru le-a permis liberalilor să pună în valoare activitatea primarilor și președinților săi de Consilii Județene.
Totodată, faptul că întreaga campanie a fost axată pe proiectele și investițiile derulate de liberali în plan local, a pus în lumină profilul de dreapta al acestui partid. Pe de altă parte, valorificarea liniilor roșii pe care liberalii le-au impus la guvernare – apărarea cotei unice și a pilonului doi de pensii, sprijinirea microîntreprinderilor și a capitalului autohton, susținerea fermierilor și a producției interne – au consolidat și ele statutul de principal al electoratului de dreapta.
Faptul că, după o guvernare care oricum erodează, marcată pe de asupra de mai multe crize foarte dificile (pandemie, criza din energie, războiul din Ucraina), PNL reușește să obțină un scor de 28% este o realizare în sine.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News