Skip to content
Politică

PNL salută decizia CCR. Raluca Turcan: Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice!

ZiuaNews.ro

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, precizează, într-o postare pe Facebook, că PNL susține inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției prin care s-ar interzice persoanelor condamnate penal să fie alese în funcții publice.

„Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

În condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, adaugă Turcan, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor.

„Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicţie în privinţa celor condamnaţi penal. PNL va pune în slujba acestei iniţiative toate voturile de care dispune în Senat şi Camera Deputaţilor. Aşteptăm toate partidele care doresc curăţarea spaţiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis Turcan.

CCR a României a stabilit, marţi, că iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, este constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *