Skip to content
Politică

PNL se pregătește de congres. Sociologul Remus Ștefureac propune un candidat surpriză la șefia partidului: În acest moment, este cel mai popular lider liberal

Facebook/Remus Ștefureac

Va exista cu siguranță o competiție dură în cadrul Congresului PNL, spune sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac. Acesta susține că, în acest moment, cele mai mari șanse pentru obținerea președinției PNL le are actualul președinte, Ludovic Orban, singurul liberal care și-a declarat explicit intenția de a candida. Cu toate acestea, sociologul nu exclude varianta unei răsturnări de situație în ultima clipă.

„Va exista cu siguranță o competiție în cadrul Congresului PNL pentru că este un partid mare. Este absolut normal să se întâmple acest lucru. În ceea ce privește pretendenții la șefia PNL, în acest moment lucrurile nu sunt clarificate. Actualul președinte, Ludovic Orban, și-a anunțat în mod clar intenția de a candida și derulează de altfel o campanie în PNL în această perioadă, a și anunțat un număr destul de mare de organizații care îl sprijină. Pe de altă parte, ceilalți posibili candidați nu și-au anunțat în mod explicit intenția de a candida, știm aceste lucruri mai degrabă din informații pe surse. Sunt deja două nume, Florin Cîțu și Dan Motreanu, alte surse vorbesc de un al treilea nume: o candidatură surpriză din partea lui Emil Boc, care este în acest moment cam cel mai popular lider liberal, conform sondajelor de opinie.

Cel puțin în baza informațiilor care există în acest moment, Ludovic Orban pare a fi favorit, însă am văzut de multe ori răsturnări de situație, și la PNL, și în alte partide. E încă devreme, până în septembrie mai sunt încă câteva luni bune în care se pot negocia alianțe, se pot clarifica candidaturile acelor candidați care își vor asuma o platformă. Cel puțin în acest moment, Ludovic Orban pare cel mai avansat, derulând o campanie, însă surprizele pot apărea oricând din partea contracandidaților”, spune Ștefureac.

Despre o eventuală candidatură a europarlamentarului Dan Motreanu, directorul INSCOP susține că președintele PNL Giurgiu ”nu s-ar angaja într-o competiție dacă n-ar avea convingerea că are șanse”.

„Înainte de a-ți anunța o candidatură, evident că trebuie evaluezi foarte clar șansele, să structurezi foarte clar echipa de susținători și Dan Motreanu e un politician serios, nu cred că s-ar angaja într-o competiție dacă nu ar avea convingerea că are șanse în această competiție, nu neapărat să fie convins că va câștiga, dar să fie convins că are șanse. 

Toate celelalte candidaturi încă nu sunt confirmate, cu excepția lui Ludovic Orban, din acest motiv acesta are prima șansă. Rămâne de văzut dacă celelalte trei nume vor confirma o candidatură și dacă o vor confirma trebuie văzut sprijinul pe care îl vor obține. Pe ultima sută de metri oricând se pot realiza alianțe, negocieri, în interiorul partidelor politice. Mai sunt până septembrie 4 luni, timp suficient pentru conturarea profilului și a unei candidaturi care să îl concureze pe Ludovic Orban”, spune Ștefureac.

De asemenea, sociologul este de părere că lipsa unui anunț oficial al candidaturii celorlalți liberali pentru președinția PNL nu reprezintă un avantaj, „fiind puțin expuși atacurilor”.

„În mod normal da, lipsa unui anunț oficial al candidaturii celorlalți candidați reprezintă un dezavantaj, însă politica românească ne-a obișnuit cumva cu succesul unor surprize, chiar în cazul unor candidaturi prezidențiale: Traian Băsescu, care a intrat pe ultima sută de metri într-o campanie în 2004 și a câștigat alegerile.

Cu siguranță, Ludovic Orban este avantajat de acest lucru, ceilalți contracandidați dacă își vor anunța candidatura vor avea mai puțin timp să își promoveze platforma, să găsească susținători. Pe de altă parte, sunt și mai puțin expuși atacurilor dacă se păstrează până în ultimul moment când pot avea o explozie subminantă. Am avut astfel de cazuri. În mod normal, Ludovic Orban este favorit, dar politica românească ne-a oferit destul de multe exemple de surprize apărute pe ultima sută de metri care au răsturnat calculele inițiale”, conchide Remus Ștefureac.

Surse liberale au precizat pentru PS News că în ședința Biroului Executiv s-a decis ca în jurul datei de 15 septembrie să fie organizat Congresul partidului.

Precizăm că în Partidul Național Liberal există în prezent 3 tabere. Prima este tabăra pro-Ludovic Orban, actualul lider al formațiunii politice fiind susținut de 37 de organizații.

A doua tabără este cea formată în jurul actualului premier Florin Cîțu. Acesta este susținut de organizațiile Timiș, Gorj și posibil Galați, plus organizațiile din Transilvania (Cluj și Bihor). Interesant, însă, de văzut va fi cum se va poziționa Ardealul, având în vedere că Organizațiile Alba și Bistrița au anunțat public că îl vor susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat la șefia PNL.

O a treia tabără care se conturează este cea în jurul lui Dan Motreanu, din care fac parte organizațiile performante din Sud Muntenia. De precizat că organizațiile din Oltenia sunt deja cu Ludovic Orban.

DETALII AICI: Imaginea momentului în PNL: s-a stabilit când ar putea avea loc Congresul partidului. Cele 3 tabere care s-ar putea confrunta

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *