Skip to content
Politică

PNL se pregătește să guverneze cu USR: Șantajul lui Barna și variantele luate în calcul de liberali

Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Național Liberal (PNL) se pregătește de guvernare alături de cei de la USRPLUS, după discuțiile avute marți seară, la Vila Lac, cu președintele Klaus Iohannis. Vestea că vor trebui să găsească o cale de coabitare cu alianța nu le-a picat prea bine multor lideri liberali, care ar fi preferat mai degrabă un guvern monocolor, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

Însă, în ciuda nemulțumirilor generate de vestea dată de șeful statului, liberalii se conformează și caută în aceste zile soluții să o dea la pace cu cei de la USRPLUS. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că Guvernul intenționează să mărească numărul de ministere la 20, astfel 8 ministere ar urma să le revină echipelor Barna-Cioloș. În acest sens, schimbări se anunță la Ministerul Transporturilor, Ministerul Educației și la Ministerul Economiei. La Ministerul Transporturilor, liberalii vor să revină la forma veche, înainte de a fi comasate Comunicațiile și Tehnologia Informațională, pentru a le da celor de la USR Comunicațiile.

Și la Ministerul Economiei liberalii vor să revină la forma inițială, înainte de a fi comasate Întreprinderile Mici și Mijlocii, Turismul, Mediul de Afaceri și Energia, și le pregătește USR-iștilor două dintre acestea: IMM-urile și Comerțul.

Schimbări vor avea loc și la Ministerul Educației, de unde se va desprinde și Ministerul Cercetării și Inovării, fotoliu care ar urma să le fie asigurat tot celor de la USRPLUS. Ministerul ar urma să fie controlat de echipa USR de la București condusă de Claudiu Năsui prin candidatul la Senat, Ștefan Pălărie, implicat în afaceri cu școli private. Un alt minister care va intra cu siguranță în portofoliul celor de la USRPLUS este Ministerul Mediului, fotoliu râvnit chiar de președintele PLUS, Dacian Cioloș.

Șantajul lui Dan Barna

Liberalii își doresc să-i aducă într-o alianță de guvernare și pe cei de la PMP și UDMR pentru a-și asigura o majoritate covârșitoare, însă se izbesc de refuzul celor de la USR PLUS, care își doresc să guverneze doar cu liberalii, fără a avea și alți parteneri. În acest fel, USRPLUS intenționează să-i facă pe liberali să depindă doar de ei. Useriștii, conștienți fiind că PNL-ului îi va fi greu să formeze o majoritate confortabilă fără ei, încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la liberali fluturând public susținerea lui Dacian Cioloș în funcția de premier.

Însă, Klaus Iohannis le-a dat asigurări celor prezenți la întâlnirea de la Vila Lac că Ludovic Orban va rămâne premier și în următorul Guvern, în ciuda insistențelor celor de la USRPLUS de a-l impune pe Dacian Cioloș în fruntea viitorului Executiv. ”Aveți viitorul premier lângă voi!”, le-a spus Klaus Iohannis celor prezenți.

DETALII AICI: Culisele întâlnirii de la Vila Lac: ce le-a transmis Klaus Iohannis liberalilor prezenți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *