Skip to content
Politică

PNL şi organismele modificate genetic. Tizul lui Pinalti n-are nimic împotrivă: Nu suntem cam proşti?

Tizul din PNL al lui Gheorghe Ştefan (zis „Pinalti”), fostul primar din Piatra Neamţ, nu are nimic împotriva organismelor modificate genetic.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură a Partidului Naţional Liberal, Gheorghe Ştefan, s-a declarat, marţi, în favoarea utilizării organismelor modificate genetic (OMG) în agricultură şi în alimentaţie, în România. El a argumentat că OMG-urile nu au efecte nocive asupra consumatorilor, relatează hotnews.ro.

Prezentat de presă drept „ministrul agriculturii” din aşa-numitul „guvern din umbră” al PNL, Gheorghe ştefan a îndemnat tinerii să mănânce „un pic din toate”. El a susţinut că, în Uniunea Europeană, singurele care se opun OMG-urilor sunt organizaţiile non-guvernamentale (ONG-urile).

Gheorghe Stefan a fost prezent, marti, la o dezbatere privind pozitia Romaniei in cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeana si Statele Unite privind viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), organizata de Academia de Studii Economice (ASE) si Fundatia Konrad Adenauer, in colaborare cu Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene din Bruxelles.

In acest context, Stefan, care a fost prezentat de catre organizatori drept „Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Guvernul-alternativa al PNL”, a abordat unul dintre subiectele sensibile ale negocierilor pentru viitorul TTIP: organismele modificate genetic, care au un regim mai strict in UE decat in SUA.

Liberalul Gheorghe Stefan (a nu se confunda cu fostul primar al municipiului Piatra Neamt) s-a declarat in favoarea producerii OMG in Romania si in alte state ale UE, insa cu etichetarea produselor respective pentru ca in final consumatorul sa ia o decizie informat.

80% din importurile de proteina vegetala ale Uniunii Europene -adica in jur de 60 kg pe cap de locuitor anual- provin din organisme modificate genetic aprobate de statele membre, care au parcurs evaluarile extrem de stricte de risc pe care le presupune sistemul european de reglementare. Importanta este insa informarea corecta – prin etichetare – lasand consumatorul sa aleaga. Chiar daca in SUA se discuta in prezent despre adoptarea unui regim de etichetare a OMG-urilor similar celor din UE” – a spus Gheorghe Stefan.

In fata unei sali pline cu studenti, seful Comisiei de agricultura al PNL a mai afirmat ca folosirea OMG-urilor in alimentatie nu este daunatoare omului.

„Organism modificat genetic nu este organism la care se umba la structura ADN-ului. Niciunui  consumator de OMG-uri nu i-au crescut nici coarne, nici nu are 70 la talpa. Din contra, secretul unei vieti sanatoase este sa mancati cate putin din toate si sa nu deveniti dependenti de anumite chestii. Asta este toata problema. Eu nu fac acum apologia OMG-urilor, dar pentru binele acestei natii, trebuie sa ne vedem interesul” – a mai spus el.

Gheorghe Stefan le-a spus studentilor de la ASE ca multi dintre ei consuma carne de pui sau de vita provenita din animale care fussera hranite cu furaje modificate genetic.

„Exista vreunul in sala care nu mananca pui, vita? Nu! Sa stiti ca si puiul, si vita sunt hraniti cu proteina din soia, care in Brazilia si in America este modificata genetic. Si va vad pe toti frumosi, inalti, deci nu e niciun fel de problema. Mancati ce vreti, cate un pic din fiecare si facti sport! Si asta este secretul unei vieti sanatoase”, le-a spus PNL-istul tinerilor.

  • Interesul Romaniei si OMG-urile: Nu cumva suntem un pic cam prosti?

Gheorghe Stefan a mai explicat ca interesul Romaniei ar fi sa cultive plante modificate genetic, in conditiile in care tara importa deja acest tip de furaje.

„Eu fac un apel la dumneavoastra, ca sunteti tineri si reprezentati viitorul:Dezvoltarti-va cu cap si fiti intelepti! Pentru ca astazi in Uniunea Europeana in general si in Romania in special, traim un paradox, daca vreti, mancam un paradox: Consumam de dimineata pana seara produse modificate genetic, dar nu avem voie sa le crestem”, a spus presedintele Comisiei de agricultura din cadrul PNL, adresandu-li-se studentilor din ASE.

„Sunteti economisti in devenire. Eu va intreb: Nu cumva suntem un pic cam prosti? Adica am voie sa import ceva mai scump, pe care il mananc, dar nu am voie sa-l cresc, sa-l produc mai ieftin si fermierul s acastige si implicit dumneavoastra sa castigati”, le-a mai spus liberalul studentilor.

  • ONG-uri versus OMG-uri si replica societatii civile

Liderul liberal a mai afirmat ca singurele care se opun, de fapt, utilizarii organismelor modificate genetic sunt organizatiile non-guvernamentale, in contextul discutiilor asupra TTIP si in general.

Gheorghe Stefan a comparat, in cazul Romaniei, opozitia unor ONG anti-TTIP fata de OMG-uri cu opozitia unor ONG-uri de protectie a animalelor fata de eutansierea cainilor fara stapani.

As vrea sa fac aici o remarca si sa intelegeti cu totii: principalul dusman al OMG-urilor in Romania sunt – ca sa glumim putin, ONG-urile. Asa cum principalul dusman al politicii cainilor fara stapan au fost tot ONG-urile, a sustinut Gheorghe Stefan.

Afirmatiile sale au atras reactia unor persoane invitate la dezbatere, in sala, care s-au recomandat drept reprezentante ale societatii civile.

Ati spus ca principalul dusman al OMG-urilor sunt organizatiile societatii civile. Dar sa stiti ca nu este asa. Atat timp cat respecta principiul precautiei si sunt testate perioade lungi de timp, suntem de acord cu ele. Daca renuntam la principiul precautiei nu mai suntem de acord cu nimic!” – a declarat o femeie care s-a recomandat Madalina Enache, „reprezentant al societatii civile”.

Gheorghe Stefan si-a nuantat si el afirmatiile referitoare la ONG-uri: „Absolut corect. ONG-urile – si asta nu este rau – sunt singurele care pot si care fac opozitie utilizarii organismelor modificate genetic. Cred ca printr-un parteneriat cu autoritatile putem aduce la cunostinta consumatorului beneficiile, dar si partile proaste ale utilizrii OMG-urilor. A fost pur si simplu o conotatie pozitiva, ca sunteti singurii si nu ar fi normal ca ONG-urile sa fie singurii parteneri de dialog ai autoritatilor”.

De asemenea, reprezentanta societatii civile a explicat ca nu se opune TTIP, decat daca acesta incalca principiul precautiei si nu este negociat transparent.

Nu sunt impotriva liberului schimb, sunt pro – liber schimb. Doar ca fac parte dintre acei cetateni care au niste ingrijorari cu privire la felul in care se negociaza TTIP. Principiul precautiei reprezinta o bariera in calea comertului?!” a întrebat Madalina Enache.

O alta persoana, care s-a recomandat reprezentant al societatii civile, a acuzat ca invitatii de la dezbaterea de la ASE au facut pledoarie pentru semnarea TTIP.

  • Gheorghe Stefan: Nu stiu daca produsele bio sunt neaparat mai sanatoase

In cadrul discutiilor, presedintele Comisiei de agricultura a PNL a recunoscut ca exportul de produse bio din Romania in SUA ar fi o oportunitate economica fezabila, insa a atras atentia ca nu ar fi corect sa se spuna ca produsele bio sunt sanatoase, iar cele obtinute in mod conventional, nu.

„Dar sa stiti ca produsele bio nu stiu daca sunt neaparat mai sanatoase decat cele obtinute in mod traditional (in sensul de conventional – n.r.). Pentru ca altfel ar trebui sa acceptam ca cele traditionale nu sunt sanatoase in raport cu cele bio. Nu! E o chestiune de optiune, un produs bio este obtinut prin utilizarea unei liste de substante de tratament pentru seceta, pentru daunatori, mult mai scurta decat pentru cele traditionale”, a mai declarat Gheorghe Stefan.

La dezbaterea „Provocarile Parteneriatului Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) – Unde se pozitioneaza Romania?”, de la ASE, au mai participat, printre altii, deputatul PNL Andreea Paul, presedintele Camerei de Comert si Industrie Germano-Romane, Radu Merica, Michael P. Stewart – consilier  economic al Ambasadei SUA in Romania, Sebastian Gromig – analist economic al Ambasadei Germaniei in Romania, Nicolae Istudor – prorector al ASE.

1 comentariu la “PNL şi organismele modificate genetic. Tizul lui Pinalti n-are nimic împotrivă: Nu suntem cam proşti?

  1. Domnul Ștefan fie nu știe ce vorbește, dar face pe deșteptu’, fie că are un interes. Nu cumva i-au promis companiile americane ceva contracte grase pentru promovarea OMG-urilor? Se practic. Adică toată Europa e proastă, iar el, Gheorghe, e deștept. Cu siguranță n-a citit în viața lui un studiu independent despre riscurile OMG-urilor asupra sănătății oamenilor și a mediului. Numai pe cele ale firmelor producătoare. Documentează-te, domnule Gheorghe, apoi vorbește, nu sminti oamenii!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *