Skip to content
Politică

PNL și PSD au început bătălia pentru controlul TVR. Miza e legată de alegerile din 2024

SANYO DIGITAL CAMERA

După ce la începutul săptămânii, biroul executiv al PNL a decis să o nominalizeze pe Ramona Săseanu pentru a prelua interimatul la şefia TVR, PSD a dat astăzi replica prin vocea lui Marcel Ciolacu. Acesta a spus că va contesta la Curtea Constituţională numirea directorilor generali interimari ai radioul public şi al televiziunii publice, amenințând că va anunța inclusiv Comisia Europeană.

Lupta pentru televiziunea publică, un meci cu bătaie lungă

Așadar asistăm la o confruntare deschisă între PNL și PSD pentru televiziunea și radioul publice. Fostul director al televiziunii publice, Doina Gradea fusese numită în 2017, atunci când PSD deținea o majoritate în Parlamentul României. De altfel, aceasta fusese membră din partea PSD în Consiliul de Administrație al TVR. Gradea a fost acum înlăturată, iar noua majoritate nu mai gravitează în jurul PSD.

Confruntarea actuală dintre PNL și PSD se dă de fapt pentru controlul televiziunii publice. Aceasta din urmă s-a aflat începând cu anul 1990 sub controlul diverselor facțiuni politice care dominau scena politică de la vremea respectivă. În mâinile lui Ion Iliescu de pildă, televiziunea română s-a transformat în primii ani ai democrației într-o unealtă de propagandă a Frontului Salvării Naționale. Reformarea televiziunii publice a tot întârziat. Mai marilor zilei le era mai simplu să controleze televiziunea prin interpuși decât să încerce o reformă amplă a acesteia care să o scoată din zona influenței politice și să o transforme într-o unealtă neutră. Așa s-a ajuns la începutul anului chiar la propunerea desființării cu totul a televiziunii publice, propunere venită chiar din partea unui fost preşedinte-director general al Televiziunii Române.

În contextul alegerilor, televiziunea publică poate deveni o armă de propagandă feroce în mâinile unui anumit partid politic. De aici și actuala confruntare între PNL și PSD, care poate fi citită în cheia viitoarelor alegeri din 2024. PNL încearcă să își impună controlul prin numirea unui director interimar și înlăturarea unui fost director numit cu sprijin larg de PSD. Pe de altă parte, social-democrații încearcă din răsputeri să nu își piardă influența la televiziunea publică, contestând numirea făcută de PNL. Ambele partide știu care este importanța strategică a controlului televiziunii publice în contextul viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale din 2024. Fiecare tabără privește televiziunea drept un atuu la care nu este dispus să renunțe.

Miza disputei care a început astăzi între PNL și PSD este reprezentată așadar de controlul TVR în contextul viitoarelor alegeri. PSD caută în acest moment toate pârghiile posibile prin care numirea făcută cu sprijinul PNL să fie contestată. E greu de crezut că inițiativa social-democraților va avea câștig de cauză la CCR de vreme ce Curtea judecă la nivel de constituționalitate a legilor și nu se implică în dispute care vizează  o anumită instituție. Să nu uităm că, în 2017 PSD a reușit să își impună persoana dorită în fruntea TVR, iar liberalii nu au avut ce să facă decât să înghită acel cartof fierbinte.

Pe termen lung singura alternativă pentru a stopa astfel de conflicte viitoare este reformarea completă a TVR, astfel încât televiziunea să nu cadă în sfera de influență a unui partid politic anume. Pentru ca asta să se întâmple, cineva trebuie să renunțe la tentația de a-și asuma controlul TVR. Este nevoie de un consens larg, iar în acest moment nu e clar că există o voință politică în acest sens. Până când reforma TVR nu se va produce, televiziunea va continua să fie văzută drept o unealtă utilă în mâinile mai marilor zilei, indiferent care ar fi aceștia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *