Skip to content
Puterea Știrilor Video

PNL și PSD își fac deja strategia pentru prezidențiale: Cine vor fi candidații pentru Cotroceni în 2024

PS News

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat la ”Puterea Știrilor” că nu este necesar ca viitorul președinte PNL să fie și candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024, dând exemplul PSD, care a anunțat deja că va renunța la această practică. Politologul subliniază că dreapta va avea o luptă grea cu social-democrații la alegerile din 2024, pentru că PSD n-a mai dat președintele țării din 2000.

„Părerea mea este că o asemenea abordare este prematură: alegerile prezidențiale sunt în 2024, profilul unui președinte de partid este diferit față de profilul viitorului președinte de țară. La ultimele alegeri s-au confruntat președinți de partide și, de regulă, în România se confruntă președinți de partide care candidează la funcția de președinte al României”, spune Ștefureac.

De asemenea, sociologul susține că pentru funcția de președinte al României nu este necesară experiența politicii externe.

„Aceste lucru nu este decisiv. Klaus Iohannis nu avea o experiență de politică externă și a câștigat alegerile prezidențiale. Traian Băsescu nu avea o experiență de politică externă și a câștigat, de asemenea, alegerile prezidențiale, iar Ion Iliescu avea un fel de experiență de politică externă, dar în alte vremuri.

E posibil ca viitorul președinte PNL să fie candidatul acestui partid, însă până în 2024 va trebui să vedem care este oferta celorlalte partide. Să luăm în calcul un scenariu în care PSD nu va mai veni cu un candidat în persoana președintelui partidului, ci va veni cu un candidat care poate să strângă votul din mai multe zone. Până la urmă, dorința social-democraților –  sau unul dintre obiectivele electorale ale acestui partid – este recâștigarea funcției de președinte. Nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Ion Iliescu, deci de foarte mulți ani, iar în 2024 se vor împlini 24 de ani de când PSD nu va mai fi avut un succes la alegerile prezidențiale”, afirmă Ștefureac.

În încheiere, directorul Inscop Research a explicat de ce candidatura președintelui PNL la alegerile prezidențiale ar putea reprezenta o strategie pentru câștigarea voturilor.

„Cum va răspunde PNL într-un asemenea context?! Cum va răspunde dreapta?! Vor veni cu candidații USR, PNL?! Se vor bate candidații de dreapta între ei pentru a intra în turul doi?! Sunt multe întrebări care țin de strategie și, din acest motiv, spun că este prematur să vorbim despre identitatea viitorului candidat prezidențial liberal. Dar, sigur, liberalii își pot propune de pe acum ca cel care va fi președinte al partidului să fie și candidat. Este o tactică în lupta pentru câștigarea funcției președinte al partidului, pentru că poți să vii cu un anumit profil, să sugerezi că, dacă acel candidat va câștiga alegerile în partid, el are un profil mai potrivit pentru funcția de președinte, deci un argument suplimentar în această bătălie”, conchide Remus Ștefureac.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *