Skip to content
Politică

PNL și USR: între pluralismul clamat și presiunea familiei tradiționale EXCLUSIV

youtube.com

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos situația delicată în care se găsesc PNL și USR, principalele partide de opoziție fiind prinse între pluralismul clamat și presiunea familiei tradiționale.

Amintim că marți plenul Camerei Deputaților a hotărât – cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 13 abțineri – să aprobe inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției cu privire la redefinirea familiei.

DETALII AICI: Deputații au votat pentru redefinirea familiei în Constituție

După cum puteți vedea AICI (pe pagina dedicată votului), deputații PSD prezenți au votat în cvasiunanimitate pentru inițiativa sus-amintită (singura excepție fiind Petre-Florin Manole, secretarul Comisiei pentru drepturile omului), la fel ca PMP (doar Robert Turcescu abținându-se). Aceste două partide și-au exprimat deja vederile sociale conservatoare, așa că discuția nu este despre ele.

Partea surprinzătoare, în schimb, acum vine: deși PNL și USR se declară formațiuni politice deschise la schimbare și care apreciază pluralismul de opțiuni, iată că numeroși deputați liberali (și câțiva din partidul lui Nicușor Dan) au votat pentru definirea familiei strict ca uniunea dintre bărbat și femeie, idee ce a fost nu o dată criticată în spațiul public ca una care ar urma să excludă posibilitatea parteneriatelor civile dintre homosexuali, lesbiene și alte minorități sexuale.

Nicușor Dan nu a votat (la fel ca Nicolae-Daniel Popescu), iar trei dintre deputații lui s-au abținut (Cristian Ghinea, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu și Sergiu Cosmin Vlad). Cei care au spus „da” inițiativei cetățenești au fost șase la număr: Mihai-Cătălin Botez, Matei-Adrian Dobrovie, Vlad-Emanuel Duruș, Stelian-Cristian Ion, Dan-Răzvan Rădulescu și Bogdan-Ionel Rodeanu.

Nu am putut lua legătura cu deputați USR, dar am stat de vorbă cu câțiva aleși PNL, întrebându-i cum se împacă votul lor cu eticheta liberală a partidului din care fac parte.

PNL – între lozinci și nuanțe

Primul deputat PNL care ne-a răspuns la telefon a fost Tinel Gheorghe, care a declarat pentru PSnews.ro: „Sunt membru al Partidului Național Liberal. Partidul ăsta are o istorie de 140 de ani – se identifică cu tradiția, cu istoria, cu ființa acestui neam, care el e, în origini, popor creștin și care a identificat familia drept uniunea dintre bărbat și femeie, și nu altfel”.

„PNL nu este pur și simplu un partid liberal, ci un partid național-liberal. Nuanța asta este esențială și fundamentală. Avem o moștenire a Partidului Național Liberal – printre puținele moșteniri lăsate de înaintașii noștri pentru nația asta”, a continuat parlamentarul de Ialomița.

Întrebat ce le răspunde celor care susțin că inițiativa pro-familie tradițională le-ar încălca drepturile minorităților sexuale, Tinel Gheorghe a răspuns: „Ăsta este Partidul Național Liberal – așa s-a făurit el, așa a făcut istorie (istoria acestui neam). N-am eu ce să le răspund acum unora și altora, progresiștilor. Ăia care vor să fie progresiști n-au decât! Până la urmă, cred eu că și anti-conservatorismul ăsta e un lucru care dăunează grav sănătății acestei nații”.

În schimb, explicații mult mai amănunțite ne-a oferit deputatul de Ilfov Daniel Gheorghe, care a reclamat „o ofensivă a ideologiilor relativiste care doresc să deconstruiască societatea modernă”.

„În primul rând, este o chestiune de ordin fundamental pentru viitorul României. Astăzi, după cum vedem, există o ofensivă a ideologiilor relativiste care doresc să deconstruiască societatea modernă care a fost întemeiată pe bazele civilizației greco-romane, ale celei iudeo-creștine și ale spiritualității pe care am primit-o moștenire de la Hristos și mi se pare o chestiune de bun-simț și de normalitate ca definirea familiei (deoarece familia este o instituție socială) să fie cea corectă. Astfel că se petrece o singură modificare: se înlocuiește sintagma «uniunea liber consimțită dintre doi soți» cu sintagma «uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie», așa cum este și firesc”, a punctat Gheorghe.

Confruntat cu problema minorităților sexuale, Daniel Gheorghe a dat un răspuns mai vag.

„Aici este o chestiune un pic diferită. Atunci vorbim de relativizarea familiei și de o redefinire a familiei: în momentul în care încercăm să relativizăm o instituție cu rol social, cultural, cu valori spirituale și morale, o instituție care se întemeiază pe căile cunoscute: prin uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, prin adopție (așa cum spune legea) ori prin legături de sânge. Astfel, este absolut fals că s-ar afecta familiile monoparentale, pentru că actuala legislație rămâne în vigoare; doar că familia este întărită și apărată, deoarece singura formă de familie care poate avea o logică este cea întemeiată între un bărbat și o femeie. Nu există un drept la căsătorie pur și simplu între persoane de același sex pe care noi l-am încălca odată cu această chestiune”, a arătat deputatul PNL.

Chestionat cum i se armonizează propria poziție cu eticheta liberală a PNL, Daniel Gheorghe a atras atenția că liberalismul nu este sinonim cu libertinismul.

„Fac parte dintr-un partid național-liberal – un partid care ține la valorile tradiționale, care ține la credința noastră creștină, la tradiții, la identitatea noastră… E mai complicat un pic. Partidul Național Liberal nu este un partid libertin. Noi, din punct de vedere cultural și social, îmbrățișăm valori comune cu conservatorismul și creștin-democrația. De asemenea, drepturile și libertățile fundamentale sunt perfect consfințite și apărate prin lege, prin Constituție și prin tot ceea ce susținem noi: libertatea de expresie, de mișcare, de asociere… De aici derivă și elementele de doctrină economică, sub anumite aspecte.

De aceea spun: este total fals să fie prezentată această inițiativă ca fiind îndreptată împotriva cuiva. Pur și simplu, este o formă de a susține și de a întări familia, așa cum este ea prevăzută în legislația română în vigoare și cum este percepută (ca fiind constituită) de către marea majoritate a populației României. Și aici avem o serie de elemente de ordin spiritual, cultural, moral, social pe care nu putem să le ștergem cu buretele, doar pentru că vine ideologia marxismului cultural peste noi și ne spune să relativizăm familia.

Vreau pe această cale să le mulțumesc colegilor mei de la toate partidele care au votat pentru a trece această etapă, deoarece noi acum nu am modificat Constituția (cum poate unii ar prezenta eronat), ci pur și simplu am dat curs unei cerințe a trei milioane și jumătate de români. Noi am respectat suveranitatea poporului – unul dintre principiile democratice fundamentale”, a încheiat parlamentarul PNL.

Următorul politician cu care am luat legătura a fost deputatul de Timiș Ben-Oni Ardelean, care a ținut să precizeze că el însuși s-a numărat printre cei 3 milioane de semnatari ai inițiativei cetățenești.

„În primul rând, cred în asta. În al doilea rând, am fost printre cei care au inițiat și semnat ceea ce a fost propunerea pentru proiectul acesta. Și, pe de cealaltă parte, eu cred că este un pact de definire a identității noastre. Și asta este, până la urma-urmei, ceea ce astăzi am consfințit prin votul din Camera Deputaților. Sper că va fi la fel în Senat și să se ajungă în momentul în care populația României să se pronunțe, iar acest aspect să rămână definitiv în Constituția României.

Sunt suficiente forme de protecție prin legislația actuală pentru cei care au alte orientări (și aici mă refer la diverse forme de asociere pentru împărțirea bunurilor – forme care sunt posibile prin notariat, forme asociative de diverse naturi) și cred că nu este niciun fel de îngrădire. Nu este un vot împotriva cuiva, ci este un vot pentru ceva. Și tocmai aspectul acesta pozitiv vreau să-l remarcăm”, a declarat Ardelean pentru PSnews.ro.

Confruntat cu eticheta liberală a PNL, Ben-Oni Ardelean a replicat: „PNL este un partid care face parte din PPE, iar doctrina PPE este una creștin-conservatoare. Și dacă ne uităm pe declarațiile de doctrină ale PPE-ului, vom înțelege ce fel de liberalism este cel despre care vorbim”.

În același timp, redacția PSnews.ro a stat de vorbă cu Mara Mareș, care a votat împotriva inițiativei cetățenești (alături de Mihai Voicu, în timp ce abțineri au fost din partea deputaților Viorica Cherecheș, Tudorița Lungu, Eugen Nicolăescu, Ovidiu Raețchi și Raluca Turcan, în timp ce Cătălin Predoiu a fost prezent, dar nu a votat; restul de 42 de deputați PNL au votat pentru familia tradițională). Mareș a susținut că nu poate să decidă ce se întâmplă în interiorul căminului unui om, iar tema familiei tradiționale „este una falsă, pentru că nu va avea niciun efect, nicio consecință practică – nu face decât să dezbine, decât să discrimineze”.

„Conștiința nu m-a lăsat să votez pentru. Eu, ca și cetățean (dar mai mult: ca și legiuitor al țărei ăsteia), nu-mi permit să merg atât de departe și să ajung la un nivel atât de personal în viața oamenilor. Nu pot să decid eu ce se întâmplă în interiorul căminului unui om. Fiecare legiuitor cred că ar trebui să aibă limitele sale, iar eu cred că această temă în primul rând este una falsă, pentru că nu va avea niciun efect, nicio consecință practică – nu face decât să dezbine, decât să discrimineze. Și eu nu cred că familia este formată doar din căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Familia este formată și dintr-o mamă singură cu un copil, și dintr-o bunică cu un nepot, și din doi frați orfani, și dintr-un cuplu ai cărui membri au sau nu un copil, locuiesc împreună, dar nu aleg să se căsătorească.

Și eu mă simt responsabilă să protejez valorile tradiționale, însă aceste curente ultraconservatoare și fundamentalist-religioase nu sunt valorile tradiționale ale României mele. România mea este liberă, iar eu astăzi pentru asta am votat: pentru o Românie liberă”, a declarat Mara Mareș pentru PSnews.ro.

Societatea civilă – sotto voce

Dincolo de opiniile politicienilor, am observat că aproape nicio figură importantă din afara politicii (ne referim aici la cele care au susținut protestele #Rezist) nu a luat atitudine cu privire la subiectul de față, singura excepție notabilă fiind Lucian Mîndruță, care a susținut că „tema coalitiei pentru familie e una care apartine propagandei ruse”, soluția fiind marginalizarea ei în dezbaterea publică. De asemenea, prezentatorul de la Digi FM a atras atenția că subiectul este instrumentalizat „pentru a instiga multimea spre raul absolut al tarii: teocratie si cenzura”.

Iată ce a scris jurnalistul marți pe Facebook:

„Tema coalitiei pentru familie e una care apartine propagandei ruse.

Stiti refrenul: „Vestul vrea sa ne faca gay! Huo, depravatilor!”

Peste tot in societatile estice conservatoare problema gay e folosita pentru a adanci falia intre societatea civila, urbana si deschisa catre toleranta si partea populatiei un pic mai traditionalista.

Ce e de facut? Cum sa scapi de aceasta capcana, de aceasta dezbatere care nu face decat sa ne dezbine pe un subiect care chiar nu e o urgenta nationala?

Cred ca un singur lucru: sa nu ii mai dam atata importanta. Sa nu ne mai certam cine si cum a votat. Sa nu ne legam de problema asta cand, de fapt, viitorul Romaniei va fi hotarat doar de puterea ei de a ramane ne-dezbinata…

O vorba si pentru cei cu orientare sexuala alternativa: nu sunt inamicul drepturilor voastre. Sunt doar ingrijorat ca cineva ne foloseste pentru a instiga multimea spre raul absolut al tarii: teocratie si cenzura.

Cel mai bun lucru de facut acum e sa nu ne ducem dupa fenta.

Si sa repetam ce-avem de facut mai departe:

Sa scapam de hoti. Sa ramanem impreuna cu altiatii nostri. Sa educam incet poprorul, nu sa il punem in fata unor cereri pe care inca nu le intelege sau, in cel mai bun caz, de care rade.

Nu trebuie sa lasam conservatorii sa ramana singurii in legatura cu Romania profunda. Trebuie sa ne mai intrebam si noi ce-si doreste cu adevarat”.

Ca să încheiem

Nu ne-au convins argumentele deputaților din Partidul Național Liberal, așa că ne păstrăm semnul de întrebare cu privire la concordanța dintre votul lor de marți și doctrina liberală a formațiunii din care fac parte (idem în cazul USR, păstrând proporțiile votului). Și PNL, și USR se poziționează ca partide cu viziuni tolerante, largi. Cu atât mai mult Uniunea Salvați România, care s-a erijat în exponentul așa-numiților „tineri frumoși și liberi”, care nu privesc cu ochi buni teme ce țin de tradiție, considerându-le încorsetante, anacronice etc. Așa că nu putem să nu ne întrebăm: ce va înțelege electoratul acestor două partide din votul lor de marți?

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *