Skip to content
Politică

PNL și USR se bat pe posturi. Scandal la Arad, negocieri eşuate 

Negocierile purtate în ultimele zile de PNL cu USR-PLUS, PMP şi UDMR privind formarea majorităţii în Consiliul Local Municipal (CLM) Arad au fost întrerupte pentru că nu s-a ajuns la un consens privind ocuparea celor două posturi de viceprimari.

Lideri ai PNL Arad care au participat la negocieri, vicepreşedinţii organizaţiei municipale Lazăr Faur şi Mihai Paşca – ambii aleşi consilieri locali la alegerile din 27 septembrie – au declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că negocierile sunt întrerupte în condiţiile în care USR-PLUS nu acceptă ca una dintre poziţiile de viceprimar să fie ocupată de PNL. Paşca a spus că USR-PLUS a solicitat să obţină un post de viceprimar, iar pentru al doilea să fie susţinut un candidat de la PMP sau UDMR.

Mihai Paşca a adăugat că reprezentanţii USR-PLUS au adus în discuţie şi numirile pe alte poziţii din administraţia locală. „A fost exprimată dorinţa fără echivoc de a se numi, de a se alege de către Consiliul Local Municipal, la propunerea USR, un viceprimar, dar şi să se producă discuţii pe marginea mai multor poziţii din administraţia publică locală. S-a precizat explicit că era vorba de poziţii în organe de conducere ale societăţilor unde CLM este acţionar, dar şi anumite posturi din aparatul administrativ al Primăriei.

În acel moment, delegaţia noastră a solicitat să se nominalizeze care sunt aceste posturi, pentru că am atras atenţia că foarte multe posturi sunt ocupate prin concurs, nu se pot totuşi schimba aşa (persoanele – n.r.) cum doresc unii sau alţii, trebuie respectată legea. S-a precizat din partea USR că ar fi vorba de postul de city-manager. A fost precizat cu subiect şi predicat. Dânşii doresc să aibă un cuvânt de spus în această procedură de selecţie şi ocupare a acestor posturi„, a declarat Paşca.

El a menţionat că martori la aceste solicitări ale USR-PLUS au fost „cel puţin zece persoane” şi că nu crede că aceste lucruri pot fi negate. „Nu ne dorim prelungirea unei stări tensionate, ne dorim să formăm această majoritate (…) PNL nu va renunţa la un post de viceprimar„, a spus Paşca.

Contactat de Agerpres, preşedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoş, a declarat că nu au fost solicitate posturi, ci s-a cerut „eficientizarea executivului Primăriei”. „Noi am spus că în Consiliile de Administraţie votate de CLM trebuie să avem oameni care să fie profesionişti. Dacă ei denaturează discuţia, ne pare foarte rău. Arădenii au arătat foarte clar că nu mai vor o majoritate largă a PNL, cum a fost în ultimii 16 ani„, a spus Botoş.

El a precizat că, din punctul său de vedere, discuţiile pot fi reluate, dar a cerut să participe şi primarul ales, Călin Bibarţ (PNL), astfel încât delegaţia să nu mai fie condusă doar de preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Totuşi, USR-PLUS îşi va menţine poziţia conform căreia PNL nu trebuie să aibă niciun viceprimar. „Avem o poziţie foarte clară: din moment ce PNL a câştigat mandatul de primar, ni se pare normal să formăm cea mai largă majoritate în momentul în care toate formaţiunile vor fi reprezentate„, a spus Botoş, care a completat că USR revendică un post de viceprimar, dar cere şi ca al doilea să fie ocupat de PMP sau UDMR, care ar putea face parte din majoritate.

După conferinţa de presă a PNL, preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Sergiu Bîlcea, care este propunerea liberalilor pentru a deveni viceprimar, a transmis un comunicat de presă, în care arată că se poate constitui o majoritate în CLM şi fără USR-PLUS, dar că din punctul său de vedere „nu este de dorit”.

Am spus că intrăm într-o altă etapă de dezvoltare a Aradului şi avem nevoie de o majoritate stabilă în administraţia locală, care să ne permită să lucrăm la câteva proiecte pentru oraş pe care toţi am spus că le susţinem: valorificarea Cetăţii, reamenajarea centrului şi a malului Mureşului, soluţii pentru parcuri şi spaţii verzi. PNL are deschiderea de a integra proiectele sustenabile ale USR în guvernarea locală. Cred că este momentul să ne apucăm de treabă, cu onestitate. Este momentul să separăm clar promisiunile şi atacurile politice de proiecte şi fapte. Pentru aceasta, avem nevoie de o majoritate în Consiliul Local Municipal. Este momentul să respectăm voinţa arădenilor, care au decis prin vot o situaţie de echilibru care necesită cooperare, dar au stabilit clar şi o ierarhie a partidelor în forul de decizie locală„, a transmis Bîlcea.

El consideră că orgoliile şi ambiţiile politice nu pot valora mai mult decât un proiect corect pentru Arad, apoi pentru România. „Atitudinea USR pare să indice o fugă de responsabilitate, care să permită maximizarea voturilor la alegerile parlamentare. Ideea de a lăsa PNL fără viceprimar este o condiţie inacceptabilă, cei de la USR ştiu asta. Calculul împărţirii funcţiilor executive propus de domnul Wiener (senatorul USR Adrian Wiener – n.r.) este aberant, atât timp cât funcţia de primar a fost decisă de arădeni şi nu are legătură cu construirea unei majorităţi în CLM„, mai arată Bîlcea.

Potrivit acestuia, e absurdă „cerinţa ca PNL, care are cei mai mulţi consilieri, să nu aibă viceprimar” şi ar putea fi de fapt o încercare a USR-PLUS de a găsi o justificare pentru a nu participa la guvernarea locală.

Conform rezultatelor finale de la alegerile locale, prezentate de Biroul Electoral Municipal Arad, opţiunile alegătorilor pentru CLM Arad au fost următoarele: PNL – 33,21% (14.316 voturi, nouă mandate de consilieri), USR PLUS – 25,03% (10.791 voturi, şapte mandate), Alianţa PSLC – 13,29% (5.731 voturi, trei mandate), PMP – 7,49% (3.230 voturi, două mandate) şi UDMR – 7,12% (3.070 voturi, două mandate).

Candidatul PNL pentru Primăria Arad, Călin Bibarţ, a câştigat alegerile cu 33,67% din voturi (14.613 voturi), fiind urmat de senatorul Adrian Wiener (USR-PLUS), cu 27,36% (11.875 voturi) şi senatorul PSD Mihai Fifor (Alianţa PSLC), cu 16,38% (7.108 voturi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *