Skip to content
Politică Video

PNL, sondaje și noua lege electorală. Cristina Pocora estimează șansele liberalilor în alegeri EXCLUSIV (VIDEO)

Cristina Pocora (deputat şi candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 3) a fost prezentă în platoul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro.

Parlamentarul a explicat cum se poziţionează Partidul Naţional Liberal în contextul noii legi electorale şi care este situaţia liberalilor în sondaje.

De asemenea, deputatul PNL a adus în discuţie binecunoscuta dispută privind numărul de tururi de scrutin şi decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) în acest sens.

 

Cristina Negrilă: Revenind la alegerile electorale, mai este foarte puțin timp până în 5 iunie. Așa cum am spus, dumneavoatră candidați pentu Primăria Sectorului 3. Cum stă PNL în sondaje la Sectorul 3, dar și la Capitală?

Cristina Pocora: Conform tuturor cercetărilor, bătălia este între PNL și PSD. Practic, așa cum este actuala lege, într-un singur tur, deci în duminica de 5 iunie la sfârșitul zilei se va decide câștigătorul, bătălia este și din acest punct de vedere, tot  între cele două mari partide . Celelalte sigur, neintrând în ecuația asta, că dacă ești pe locul 3 sau 4, locul este ca și pierdut pentru că sunt importante doar voturile care se dau pentru primii doi candidați. Din cercetări dar și din toata activitatea din această campanie, pentru că eu am fost foarte prezentă și în parcuri, și în piețe, pe stradă, am discutat cu oamenii și door-to-door, se vede această polarizare.  Adică, schimbarea primarului Robert Negoiță, problemele reale cu care se confruntă sectorul și sustinerea pentru candidatul PNL, pentru mine. Și pe de alta parte, sigur,  este și electoratul PSD a lui Robert Negoiță. Cam aici suntem și cam asta este bătălia și la Capitală este aceeași situație, în aceeași notă. Este foarte important ca toți oamenii de dreapta să înțeleagă  specificul acestei alegeri, pentru ca e prima oară când votăm într-un singur tur de scrutin, și dacă, poate îi simpatizează pe alți candidați, nu neapărat pe candidatul PNL-ului, dar trebuie într-adevăr daca suntem de dreapta să dăm un vot categoric împotriva PSD-ului, și cum putem face asta, doar votând candidatul PNL, pentru că daca se votează un alt candidat de la un alt partid, chiar și de dreapta, sau care se revendică de dreapta, este implicit un vot pentru candidatul PSD, pentru că el nu se contabilizează la voturile candidatului care este în competiție cu PSD-ul, și anume candidatul PNL.

Cristina Negrilă: Ați vorbit despre electorală în forma ei nouă. Liderii PNL s-au luptat pentru revenirea la două tururi de scrutin, motivând faptul că noua lege ar favoriza primarii aflați în funcție, CCR  adecis ca alegerile să rămână într-un singur tur de scrutin. De asemenea, s-au impus anumite restricții privind promovarea electorală. Părerea dumneavoastra care este, credeți că ar fi trebuit schimbată totuși legea?

Cristina Pocora: Da, categoric ar fi trebuit să avem alegeri în două tururi de scrutin. Am discutat și cu cetățenii din sector, că mulți m-au întrebat. Într-adevăr, a existat acel moment când s-a adoptat această lege și când pentru noi a fost foarte important să ne treacă amendamentul privind votul din diaspora. PSD-ul venind oarecum cu o condiționalitate, dacă vă trecem și vă votăm votul din diasporă, atunci să treacă acesta cu primul tur. La momentul acela mai era sufficient de mult timp încât am zis că vom reuși să schimbăm aceasta prevedere și alegerile să aibă loc așa cum e normal, democratic, în două tururi de scrutin. De asemenea, ne-am bazat și pe Curtea Constituțională, pe faptul că nu e constituțional, nu e legal. Dar iată că am ajuns în acest punct, și aceasta este situația în momentul de față, campania este total atipică, chiar vă mărturisesc că de fiecare data când mă duc  și vorbesc cu oamenii și îi găsesc în parc, încep prin a-mi cere scuze că îi deranjez, pentru că vine cineva peste tine și vrea să îți povestească ceva și poate că tu nu ai dispoziție să vorbești despre politică la momentul ăla, stai cu copilul în parc. Și le explic oamenilor că acum dacă respecți legea, și eu asta fac, respect legea electorală, nu pot decât sâ merg și să vorbesc cu oamenii și să le impart pliante, tipărituri sau să le punem la cutia poștală, pentru care, de asemenea îmi cer scuze, pentru că în perioada aceasta scurtă i-am bombardat cu diferite  materiale la cutia poștală, dar acestea sunt instrumentele pe care le avem acum la îndemână. Nu mai avem voie să punem mesh-uri, nu mai avem voie să punem corturi, nu mai avem voie nimic din acele pixuri, brichete, toate astea sunt anulate. Și dacă respecți legea, atât poți să faci. Să mergi să vorbești cu omul, să-I dai un mic material de prezentare cu tine, și asta înseamnă campanie electorală, și va fi putin dificil, pentru că unii oameni chiar nu sesizează că este campanie electorală, poate doar datorită materialelor primite la poștă. De asemenea, poți să mai faci adunări publice, afișam chiar în perioada asta, avem întâlniri prin cartiere, discutăm cu oamenii, continuăm să facem ceea ce de altfel fac de când a început campania.

Cristina Negrilă: Ați ales ca simbol al campaniei dv.o floare. Ne explicați puțin care este semnificația și ce anume ați dorit să transmiteți electoratului?

Cristina Pocora: Da, a pornit totul de la o broșă pe care o aveam, o broșă făcută de o doamnă foarte dragă mie și cred că, până la urmă, mi se potrivește pentru că, într-adevăr, am adoptat-o în toată campania. Este pozitivă, exprimă gândul meu de deschidere, de transparență, de orientare spre viitor, de accent pe o viață mai bună pentru fiecare familie din Sectorul 3, și nu numai. Reflectă activitatea mea de până acum, o activitate pozitivă, o activitate orientată spre oameni. Numai de dublarea alocației, o lege pe care am promovat-o anul trecut și iată, în curând se împlinește fix un an de când a fost promulgată de președinte – anul trecut, pe 1 iunie, președintele a promulgat legea pe care am reușit să o trec prin Parlament de dublarea alocației pentru copii. Și peste 3.700.000 de copii beneficiază astăzi alocație de 84 lei. Este puțin, dar vreau să reamintesc că ultima majorare a alocației avusese loc în 2005, când tot guvernare PNL era. Deci, 2005 până în 2015. A trebuit să strige cetățenii, să strige toată lumea: “domn’le, e mică alocația pentru copii, faceți ceva!”. Nu s-au găsit bani, PSD-ul mi-a spus că nu sunt bani. Încăpățânată fiind, am reușit să o promovez. M-ați întrebat despre mesajul cu floarea: exact asta e! Orientat spre viitor, susținerea familiei, o viață mai bună, o viață mai bună pentru copiii noștri și, în general, este un mesaj pozitiv.

1 comentariu la “PNL, sondaje și noua lege electorală. Cristina Pocora estimează șansele liberalilor în alegeri EXCLUSIV (VIDEO)

  1. Tradatoarea de la PD s-a mutat la PNL.. Adica PNL nu mai e ce era candva.. PDL e in realitate! Treziti-va si nu va mai lasati pacaliti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *