Skip to content
Video

PNL strânge oaste pentru opoziție. Ionel Dancă denunță „harababura” PSD-ALDE EXCLUSIV

facebook.com

Interviurile video PSnews.ro au continuat miercuri, avându-l ca invitat pe purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionel Dancă.

Fostul jurnalist a expus direcțiile generale pe care se va concentra PNL în 2018 în raport atât cu celelalte forțe de opoziție, cât și cu societatea civilă.

„PNL va continua să își deschidă porțile către noi membri și către societate. Vom încerca să fim un partid cât mai deschis față de toate inițiativele democratice, civice din societate. Vom continua să facem cenzura și critica actului de guvernare”, a declarat Dancă pentru PSnews.ro, adăugând că „în scurt timp” formațiunea politică își va face cunoscută strategia pentru 2018.

Politicianul a deplâns faptul că zilele acestea reprezintă „un început de an cum nu se poate mai prost”, marcat de o serie de scumpiri: a gazelor cu 8%, a ratelor la bancă și a dobânzilor. Pe lângă acestea, Ionel Dancă a reclamat amânarea pentru 1 iulie a creșterii pensiilor, precum și „harababura pe care (PSD și ALDE – n.r.) au instituit-o în mediul economic (prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat), care va duce într-unele sectoare la scăderea salariilor cu până la 20%”.

În aceste condiții, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că PNL a fost în 2017 și va continua să fie în 2018 „principala forță de opoziție” și că va lupta în Parlament „pentru a bloca inițiativele legislative nocive” ale PSD – în special cele legate de legile justiției, precum și de Codul Penal și cel de Procedură Penală.

„Va fi un an tensionat. În 2017, Partidul Național Liberal s-a bătut cu toate instrumentele legale și constituționale avute la dispoziție”, a continuat Dancă, subliniind că PNL-iștii și-au întețit eforturile, în ciuda aritmeticii parlamentare defavorabile. Dintre acestea, oficialul liberal a amintit cele două moțiuni de cenzură (anti-Grindeanu și anti-Tudose), precum și mai multe moțiuni simple: pe transporturi, sănătate, justiție și energie. Aici, Ionel Dancă a ținut să remarce că Biroul Permanent al Camerei Deputaților refuză „în mod abuziv” punerea pe ordinea de zi și discutarea moțiunii pe energie. În afară de moțiuni, liberalii au sesizat în repetate rânduri Curtea Constituțională a României (CCR) și Avocatul Poporului în legătură cu diverse proiecte de legi PSD-ALDE.

Solicitat să precizeze ce relație are PNL cu USR, Ionel Dancă a pus accentul pe faptul că partidul lui Ludovic Orban își păstrează porțile deschise.

„Noi invităm alături de Partidul Național Liberal toate forțele din opoziție – atât din Parlament, cât și din grupurile active din societate – în sprijinirea demersurilor pe care Partidul Național Liberal le întreprinde împotriva actualei majorități PSD-ALDE-UDMR.

În 2017, au fost numeroase situații în care într-adevăr Partidul Național Liberal a colaborat împreună cu Uniunea Salvați România în elaborarea, sesizarea, susținerea unor diverse inițiative (proiecte legislative sau sesizări ale CCR). Vom continua să facem această colaborare și în 2018 și ne dorim ca ea să se desfășoare în interesul public, nu pentru exercițiul de PR al unora sau al altora”, a punctat Dancă.

În ultima parte a discuției, Ionel Dancă ne-a relatat cum a făcut trecerea de la jurnalism la politică.

„Nu a fost un plan gândit strategic. S-a întâmplat: am avut o activitate în presă de peste 20 de ani: am început în presa scrisă la începutul anilor ’90 (am început chiar în presa de dreapta de la acea vreme: Cotidianul, Dreptatea), am continuat în presa economică (Banii Noștri, Business Standard), după aceea am făcut mulți ani de televiziune (Money Channel, Realitatea – emisiuni atât economice, cât și de talk show politic în prime time; perioade în care audiența postului de televiziun Realitatea era una de invidiat pentru concurență)… Din păcate, la un moment dat, criza economică din perioada 2010-2011, care s-a acutizat în presă în anii următori (în 2012-2013 s-au văzut de fapt efectele crizei economice în media) a dus la o deteriorare a peisajului media și am considerat că ar fi interesant să încerc și alte proiecte. Și așa m-am gândit atunci în 2013 să încerc o carieră în zona de administrație politică”, a rememorat politicianul.

Solicitat să facă o comparație între presa de acum și cea din urmă cu 20 de an, Ionel Dancă a deplâns condiția ziariștilor care „se lasă folosiți cu bună știință”.

„Cea mai mare diferență este dată de naivitatea acelor timpuri (în care jurnaliștii se lăsau folosiți fără să știe, poate) și perioada de acum, în care ziariștii se lasă folosiți cu bună știință. Este o evoluție din păcate nefericită pentru presa din România și cred că noile canale de comunicare pot să aducă o alternativă în zona asta, dar niciodată nu vor înlocui presa mainstream – acea presă care până la urmă creează curentele de opinie, de analiză în societate”, a conchis purtătorul de cuvânt al PNL.

Secvența este disponibilă de la momentul 9:24 până la final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *