Skip to content
Opinii & Analize

PNL-USR-PLUS, o alianță șubredă pentru guvernarea 2020-2024: Primul test, alegerile locale

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

PNL și USR-PLUS vor avea mari șanse să guverneze împreună după alegerile parlamentare de anul acesta. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie realizat de IMAS care plasează cele două partide la un loc, cu peste 50 de procente, suficient pentru a forma o viitoare majoritate parlamentară.

Desigur, alegerile locale vor reprezenta un bun test pentru partidele politice în perspectiva parlamentarelor care vor fi organizate la o distanță foarte mică de locale. De altfel, în ultimii 30 de ani, în medie, distanța dintre alegerile locale și cele parlamentare era de 6 luni, or comprimarea timpului de așteptare între cele două tipuri de scrutin, coroborată cu teama de pandemie ar putea afecta considerabil prezența la vot.

" "

Prezența la vot, marea necunoscută a alegerilor

Teoria alegerilor ne spune că cu cât scrutinele sunt mai apropiate din punct de vedere temporal, cu atât scade mai mult prezența la vot. Desigur există și alte variabile care trebuie luate în calcul de vreme ce alegătorul mediu statistic realizează conștient sau inconștient un raționament de tip cost-beneficiu. În lipsa unei motivații suficient de mari, alegătorul alege să nu se prezinte la urne. Așadar campania electorală va conta foarte mult, la fel ca mesajele transmise de partide.

Mai mult decât atât, pandemia de coronavirus ar putea cântări mult în acest raționament ale alegătorului. Teama va juca un rol important în decizia de a te prezenta sau nu la vot. Una peste alta, prezența la vot ar putea fi una scăzută. Dacă luăm în calcul faptul că la locale și la parlamentare prezența la vot este oricum una scăzută, comparativ cu prezidențialele de pildă, nu ar trebui să ne surprindă un procent redus în dreptul prezenței la vot la alegerile locale și parlamentare din 2020. Așadar o întrebare pertinentă ar fi: cine profită de pe urma unei prezențe reduse la vot?

Răspunsul ține și de gradul de mulțumire sau de nemulțumire al populației vis-a-vis de măsurile luate de actualele conduceri locale. Totuși la o prezență mică la vot și în lipsa unei nemulțumiri generale, favorizați vor fi edilii aflați deja în funcție. Totuși, ținând cont de ultimele evoluții de pe scena politică din România – alianța USR-PLUS-PNL în Capitală – nu este exclus să avem parte de unele surprize.

Alianța USR-PLUS-PNL nu va funcționa peste tot

Găsirea unei soluții comune la București va fi un semnal pentru întreaga țară, deși sunt multe orașe unde în alegeri atât PNL, cât și USR-PLUS vor intra cu candidați proprii. La Constanța, de pildă, acolo unde PSD a controlat administrația locală de 20 de ani, cele două formațiuni nu s-au înțeles. Astfel că Stelian Ion va candida din partea USR, iar PNL va merge pe mâna senatorului Vergil Chițac. În aceste condiții și la o prezență scăzută la vot nu ar fi exclus ca PSD să fie marele beneficiar în zonele în care alianța USR-PLUS-PNL nu va funcționa, cu condiția ca aceste zone să fie deja adjudecate de PSD. Alianța USR-PLUS-PNL reprezintă până una alta o amenințare la nivelul Capitalei pentru actualul primar PSD.

Cu siguranță harta politică se va modifica substanțial după alegerile locale. Cum localele sunt un bun indicator pentru ce urmează la parlamentare, șansele sunt ca de anul viitor să avem parte de o guvernare USR-PLUS-PNL, desigur, asta dacă nu cumva alianța se va prăbuși după locale. Ținând cont însă de peisajul politic și de configurația sistemului politic românesc acolo unde majoritățile simple sunt greu de format, PNL va trebui să își găsească un partener de guvernare astfel încât să formeze o majoritate. Așa cum arată sondajele acest partener nu ar putea fi decât USR-PLUS de vreme ce alte partide sunt fie la o distanță prea mare din punct de vedere ideologic, fie nu sunt creditate cu un scor suficient de mare pentru a-i ajuta pe liberali în formare unei majorități. Or în lipsa unei majorități liberalii ar putea guverna cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului. O situație pe care aceștia vor încerca după toate probabilitățile să o evite pe cât se poate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *