Skip to content
Politică

PNL vrea curățenie la ANRP și pregătește demiterea lui George Băeșu, pesedistul care a condus cea mai coruptă instituție

rnews.ro

PNL se pregătește să facă curățenie la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), care s-a dovedit, în ultimele decenii, una dintre cele mai corupte instituții ale statului român care ar fi trebuit să recupereze prejudicii de 356 de milioane de Euro.

Surse politice au declarat pentru PS News că PNL pregătește demiterea lui George Băeșu din funcția de președinte ANRP, care a fost instalat pe fotoliul de șef al instituției în 2012, de către fostul premier Victor Ponta. Băeșu, fost deputat PSD între 2004 și 2008, este unul dintre politicienii crescuți în umbra lui Marian Oprișan și Adrian Năstase. 

George Băeșu a rezistat în funcție 8 ani neîntrerupți și niciun premier, deși au fost 6 premieri în toată această perioadă, nu l-a dat jos de pe fotoliu. Surse politice au precizat pentru PS News că George Băeșu a beneficiat mereu de sprijinul discret al unor personaje din zona serviciilor de informații. De asemenea, aceleași surse au mai declarat că noul președinte ANRP va fi din partea PNL Dâmbovița. 

Dosarele procurorilor și rapoartele Curții de Conturi au scos la iveală faptul că ANRP avea de recuperat un prejudiciu de 356 de milioane de Euro, însă statul român n-a reușit să recupereze nici măcar un leu. 356 de milioane de Euro este suma cu care a fost supraevaluată valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP în cazul a 190 de imobile, în perioada 2007-2011. 

Mulți ani, Băeșu a aruncat responsabilitatea de recuperare a prejudiciilor în curtea Ministerului Finanțelor, deși principalul vinovat era chiar ANRP. Timp de mai mulți ani, Băeșu a reușit să-și păstreze fotoliul tocmai pentru că voia ca alte instituții să recupereze prejudiciile provocate de instituția pe care o conducea. 

Inclusiv guvernul Cioloș a închis ochii la toate abuzurile și scandalurile de corupție din ANRP, sub conducerea lui Băeșu, chiar și când Curtea de Conturi, în decembrie 2015, anunța că descoperise nereguli grave la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și nu ar fi urmărit recuperarea prejudiciilor. Curtea de Conturi mai arăta că ANRP, în 2014, ar fi plătit de două ori despăgubirile unor persoane, iar alții așteptau ani de zile retrocedările. Președintele ANRP asista cu nonșalanță la toate aceste abuzuri. 

Cu ANRP scufundată în scandaluri de corupție, George Băeșu a fost evitat de mass media centrală și a beneficiat de clemență, nefiind niciodată atacat sau acuzat de incompetența dovedită la conducerea instituției. Protecția politică și a personajelor din zona serviciilor de informații l-au ajutat pe Băeșu să rămână pe fotoliu chiar dacă n-a depus niciun efort pentru recuperarea prejudiciilor. 

Casă și terenuri în Corbeanca, apartament în București, limuzină 

Timp de 8 ani de zile, Băeșu a încasat un salariu uriaș pentru a nu face nimic la ANRP. Declarația de avere din 2020, arată că acesta a primit 233.628 RON/an, adică aproape 50.000 de Euro/an pe care i-a băgat în buzunare în 2019.  

Acesta a reușit să-și cumpere, în 2017, două terenuri în Corbeanca (comună ocupată de milionari), un apartament în București de 115 mp și o casă de locuit tot în Corbeanca, potrivit declarației de avere. În 2014 și-a cumpărat inclusiv un Audi A5. Iar din 2017 și până în 2020, a reușit să achite peste 540.000 Ron la Banca Feroviară, unde are un împrumut (au mai rămas de achitat 35.415 Ron). 

Prin schimbarea lui George Băeșu, PNL își va asuma responsabilitatea de a reforma una dintre cele mai corupte instituții ale statului român, care a umflat conturile bancare a numeroase personaje importante. Dar schimbarea președintelui ANRP nu înseamnă implicit și reformarea instituției. Rămâne de văzut dacă noul președinte ANRP își va asuma un audit intern și va avea puterea să ia deciziile necesare pentru recuperarea uriașelor prejudicii suferite de bugetul statului român. 

 

1 comentariu la “PNL vrea curățenie la ANRP și pregătește demiterea lui George Băeșu, pesedistul care a condus cea mai coruptă instituție

  1. Uitati sa spuneti ca in perioada aceea, cand au fost sifonate sume enorme din ANRP (2007-2011), la conducerea institutiei se aflau oameni de la PD. Ce usor omiteti anumite lucruri importante. Clar este mana „pesedeeului„ si aici :)) Acum tot oameni de la PD vor veni la conducere. Kafka nu alta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *