Skip to content
Politică

PNL vrea proiect prin care românii să îşi exprime opinia public oriunde şi oricând

rador.ro

Luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat hotărârea că o adunare publică trebuie declarată în prealabil, dacă urmează să se desfășoare în mod public, în piețe sau în alte locuri din apropierea sediilor și imobilelor persoanelor juridice de interes public ori privat, printr-o decizie obligatorie.

DETALII AICI: Se schimbă regulile jocului: cine protestează în fața oricărei instituții publice, fără autorizație, va fi sancționat

În răspuns la această decizie, protestatarii #rezist susțin faptul că este o limitare a dreptului cetățenesc de a protestata în mod spontan. De asemenea, ei spun că vor da statul român în judecată la CEDO, pentru că această hotârâre a instanței supreme transformă acțiunile Jandarmeriei de a scrie amenzi sau de a intra în forță în acțiuni legitime.

Totodată, în urma adoptării acestei decizii, vicepreședintele PNL Gigel Știrbu a anunțat că la următorul Bex al partidului, va propune un proiect prin care fiecare român își va putea exprima opinia în mod public, indiferent de locul în care se află.

El a declarat, potrivit MEDIAFAX, că nu este admisibil ca unui cetățean să I se refuze dreptul de a protesta, după 28 de ani de la Revoluție.

„E posibil ca proiectul să modifice Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, la care a făcut referire şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este inadmisibil ca la 28 de ani de la evenimentele din ’89 românii să nu aibă dreptul să îşi spună punctul de vedere când doresc, unde doresc. E clar că trebuie să se întâmple ceva. Societatea a evoluat, trăim într-o democraţie participativă. Oamenii nu mai pot fi ţinuţi timp de patru ani de zile la o parte de decizia politică şi o dată la patru ani de zile să îi chemi la vot să îşi exprime punctul de vedere. Oamenii simt nevoia de a-şi spune punctul de vedere în fiecare zi vizavi de toate deciziile care îi privesc în primul rând, viaţa lor şi soarta lor şi ca atare nu cred că vreun om politic conştient sau întreg la cap ar putea avea ceva împotriva unui astfel de proiect legislativ”, a afirmat vicepreșdintele PNL.

De asemenea, Gigel Știrbu a afirmat că este foarte probabil ori ca inițiativa sa legislativă să modifice Legea 60/1991, ori să devina una nouă, cu privire la organizarea și desfășurarea adunărilor publice. De asemenea, susține faptul că propunerea lui a fost formulată ca o urmare a decisiei ÎCCJ, prin care orice adunare publică trebuie să fie declarată în prealabil.

„Suntem votaţi pentru a face legi în folosul şi beneficiul cetăţenilor, iar dacă cetăţeni vor să îşi spună punctul de vedere când vor şi unde vot, atunci trebuie să le dai această libertate. Oamenii au dreptul de a-şi spune punctul de vedere, de a-şi exprima opinia liber oriunde şi oricând. Pentru asta a curs sânge în ’89. E inadmisibil ca în secolul 21, în 2018, anul Centenarului, să blochezi românii să îşi spună opinia liber. E un drept inalienabil, din punctul meu de vedere. Din punct de vedere organizatoric, statutar, fiind o decizie extrem de importantă, avem nevoie în primul rând de decizia Biroului Executiv, iar acolo se va degaja o soluţie. Ori vom merge pe un proiect legislativ nou, ori pe modificarea Legii 60/1991”, adaugă deputatul PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *