Skip to content
Politică

PNL vrea să clarifice prin lege problema directorilor de școli DOCUMENT

stiridb.ro

Partidul Național Liberal (PNL) vrea să clarifice prin lege problema directorilor de școli, un subiect care a suscitat dezbateri aprinse, mai ales în contextul în care o decizie a ministrului Educației, Pavel Năstase, a inflamat opoziția.

Ne referim la recenta declarație a demnitarului, potrivit căreia interimatul poate fi asigurat până la organizarea unui nou concurs și de către persoane care la precedentul concurs nu au obținut note de trecere.

CITIȚI ȘI: Poţi rămâne director deşi ai picat concursul. O spune chiar ministrul Educaţiei

Luni, liberalii, prin deputatul Sorin Moldovan (membru în Comisia de învățământ a Camerei), au depus la Parlament un proiect de lege menit să remedieze situația descrisă mai sus, potrivit unui comunicat trimis PSnews.ro.

Concret, Moldovan propune adăugarea unui alineat în Legea nr. 1/2001 a Educației naționale care să împiedice persoanele care au picat concursul ori nu s-au prezentat să ocupe funcții de conducere în instituții de învățământ.

„După aliniatul (7) al articolului 258 din Legea educației naționale nr. 1/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, actualizată până la data de 14 ianuarie 2017, se introduce un nou aliniat, alin. (71), cu următorul cuprins:

«În cazul prevăzut la alin. (7), în funcțiile rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs nu pot fi numite persoane care, până la organizarea concursului, au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și care nu au participat la concurs ori s-au prezentat la concurs dar nu au fost admise», se arată în propunerea de modificare a Legii educației naționale.

CITIȚI ȘI: Ministrul Educaţiei revoltă PNL. Riscă Năstase moţiune simplă? EXCLUSIV

Trebuie să precizăm că alin. (7) prevede în prezent următoarele:

„In conditiile vacantarii functiei de director, pana la organizarea unui nou concurs, conducerea interimara este preluata, prin hotarare a consiliului de administratie, de catre directorul adjunct sau un cadru didactic membru in consiliul de administratie, care devine automat si ordonator de credite”.

Redăm mai jos explicațiile deputatului PNL Sorin Moldovan, așa cum apar ele în expunerea de motive:

„În lunile septembrie – decembrie 2016 a avut loc concursul național pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar, la care au participat, în total, peste 8.700 de candidați. Potrivit calendarului de desfășurare a concursului, în data de 16 decembrie 2016 rezultatele finale au fost validate de către Consiliile de Administrație ale Inspectoratelor Școlare și au fost trimise Ministerului Educației. Analiza rezultatelor finale a arătat faptul că nu toate posturile scoase la concurs au fost ocupate, din două motive principale: fie deoarece la concurs nu s-a prezentat nici o persoană, fie deoarece persoana care s-a prezentat la concurs nu a fost admisă, ci respinsă. Cu alte cuvinte, existența în urma desfășurării concursului a unor funcții vacante provine fie dintr-o lipsă de interes, fie dintr-o lipsă obiectivă de candidați, fie din cauza unor candidați insuficient pregătiți.

În mod normal, ocuparea funcțiilor rămase vacante ar trebui să se facă tot în urma organizării unui concurs, și nu printr-un mecanism de numire – în primul rând pentru a asigura o egalitate de tratament în fața legii pentru toți candidații, respectiv directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar din România. În continuare, într-un climat instituțional normal, ar trebui să fie imposibil ca funcțiile rămase vacante să ajungă să fie ocupate de persoane care fie nu au fost interesate să participe la concurs, fie au participat dar nu au fost suficient pregătite și nu au promovat probele de concurs”.

De asemenea, Moldovan critică actuala guvernare PSD-ALDE pentru că „oferă dezinteresului aparent și insuficientei pregătiri semnificația unui mecanism de garantare a prelungirii șederii în funcție”.

„În data de 7 ianuarie 2017, profitând de prevederile lacunare ale Legii educației naționale, Puterea a înțeles ca, prin Ordinul Ministrului Educației Naționale Nr. 3044/2017, să împuternicească Inspectorii Școlari Generali să numească în funcțiile rămase vacante inclusiv persoane care, până la organizarea concursului, au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă dar care fie nu au participat la concurs, fie au participat dar nu au fost admise. Prin acest act asumat, Puterea oferă dezinteresului aparent și insuficientei pregătiri semnificația unui mecanism de garantare a prelungirii șederii în funcție.

Prin urmare, inițiatorii propun corectarea lacunelor legislative care fac posibilă această situație, sens în care articolul 258 din Legea educației naționale nr. 1/2001 va fi completat așa încât în funcțiile de director sau director adjunct rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs să nu poată fi numite persoanele care au ocupat respectivele funcții în aceeași unitate de învățământ până la organizarea concursului, și care nu au participat la concurs ori s-au prezentat la concurs dar nu au fost admise”, detaliază PNL-istul.

În ultima parte a expunerii de motive, Sorin Moldovan pledează pentru „o diferență între cei care au promovat prin concurs în funcțiile amintite și cei care fie nu s-au prezentat la concurs, fie s-au prezentat dar nu au promovat”.

„Scopul acestei norme este de a conserva și stabiliza un mecanism normal și meritocratic în rândul funcțiilor de conducere din învățământ, respectiv: directorii și directorii adjuncți aflați în funcție la data organizării concursului pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct, care fie nu participă, fie nu sunt declarați admiși în urma desfășurării concursului în discuție să nu poată fi numiți în aceleași funcții, ocolind astfel etapa competitivă.

Prezenta normă nu instituie un tratament discriminatoriu întrucât această diferență de tratament rezultă chiar din esența ideii de concurs, iar finalitatea urmărită prin acest proces competitiv de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct o reprezintă un sistem educațional neclientelar și depolitizat, gestionat în mod imparțial și profesionist. Astfel, este evident că trebuie să existe o diferență între cei care au promovat prin concurs în funcțiile amintite și cei care fie nu s-au prezentat la concurs, fie s-au prezentat dar nu au promovat. De aceea, nu este firesc și nici admisibil ca persoanele care nu au promovat concursul ori care nu s-au prezentat să fie numite în funcții de director și director adjunct – cu alte cuvinte, prin mecanismul numirii să li se permită să ocolească concursul”, încheie deputatul PNL.

Găsiți AICI forma inițiatorului și expunerea de motive.

„PNL consideră că funcțiile de director și director adjunct din învățământ nu trebuie să mai stea în pixul ministrului Educației sau la cheremul vreunui inspector școlar. Astfel, am inițiat o propunere de completare a Legii Educației Naționale cu o prevedere care instituie următoarea interdicție: nu pot fi numite în funcțiile de director sau director adjunct rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs persoane care au ocupat respectivele funcții în aceeași unitate de învățământ până la organizarea concursului și care nu au participat la concurs ori s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Consider că intervenția la acest nivel normativ se impune întrucât la nivel de Ordin al Ministrului situația și condițiile pentru ocuparea funcțiilor de director se pot schimba radical de la o zi la alta, așa cum s-a întâmplat la începutul lunii ianuarie. PNL susține școlile conduse de directori cinstiți, bine pregătiți și validați profesional prin promovarea unui concurs și militează pentru eliminarea influenței politice din unitățile de învățământ.
Școala este a elevilor, nu a PSD-ului!” declară Sorin Moldovan în comunicatul trimis PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *