Skip to content
Societate

PNL vrea să interzică Huawei în infrastructura telecomunicațiilor din România

mobile247.ro

PNL va solicita o investigație privind contribuția Huawei la infrastructura critică din România și va încerca să interzică participarea companiei chineze la dezvoltarea rețelei 5G, din cauza potențialelor riscuri de securitate, transmite Reuters.
Huawei, cel mai mare producător din industria telecom, prezent în România din 2003, este sub un tir de acuzații privind spionajul cibernetic. ”Sunt multe suspiciuni, iar noi trebuie să ne protejăm interesele strategice. Este crucial să blocăm orice contracte publice cu compania chineză”, a afirmat Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia parlamentară pentru IT și telecomunicații.
România a semnat în noiembrie 2013 un Memorandum cu firma chineză Huawei, prin care Ministerul Comunicațiilor preciza că va veni în întâmpinarea Huawei în vederea participării la construcția Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României”, potrivit Hotnews.
Mai mult, Ministerul Comunicațiilor se obliga să ofere sprijin „în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Ințelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012”.
În România marii operatori Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS și-au construit rețelele de ultimă generație și cu echipamente Huawei, iar anul viitor va avea loc licitația 5G.

Îngrijorare la nivel global

Unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite și Australia, au împiedicat compania Huawei să construiască rețele de telefonie mobilă de generație următoare, preocupându-se de faptul că echipamentul său poate conține „ușile din spate” care o deschid spre spionaj cibernetic.
Washingtonul este preocupat de extinderea celui mai mare producător de telecomunicații din lume al aliaților săi din Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. România a devenit deosebit de importantă din anul 2016, când Statele Unite au activat un site de scut antirachetă de 800 de milioane de dolari, faptă criticată puternic de Federația Rusă, mai arată Hotnews.
Germania, de asemenea, este foarte îngrijorată de posibilitatea ca Huawei să fie instrumentul prin care China să-i fure secretele economice și de stat, scrie Bloomberg. De altfel, mai mulți oficiali germani fac presiuni pentru a ține Huawei departe de rețelele 5G din țară.
Ministrul de Interne, ministrul de externe și serviciul de securitate din Germania s-au raliat împotriva ministrului Economiei și grupurilor de lobby, care susțin că îndepărtarea Huawei ar întârzia mai mulți ani implementarea sistemului 5G, ceea ce ar putea costa miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *