Skip to content
Politică

PNL vrea să își ia revanșa: Primarii să fie aleși în două tururi!

Liberalii au depus un proiect de lege prin care primarii să fie aleși în două tururi, ei susțin că scrutinul într-un singur tur cu votul majorității celor prezenți la urne nu reprezintă o soluție viabilă și nu oferă legitimitate.

“Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin”, conform proiectului care modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit Mediafax.

Legat de al doilea scrutin,  acesta trebuie să aibă la două săptămâni de la primul tur,  să participe doar candidații ce s-au situat pe primele locuri, eventual candidații aflați în situație de balotaj, conform proiectului de lege depus de parlamentarii din PNL. Astfel, “În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se va face de către biroul electoral de circumscripţie”, prevede iniţiativa legislativă.

Alegerea primarului într-un singur tur, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, “este o soluţie legislativă total greşită”, declară deputatul PNL Victor Paul Dobre, în argumentarea  proiectului de lege,

“În această situaţie, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situaţii, mai ales în condiţiile unei participări scăzute la vot, în care primarul unei localităţi să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scăzută pe care o va avea alesul, poate conduce foarte uşor la dirijarea artificială a votului de către grupuri de persoane din cadrul/din afara comunităţii, încălcându-se astfel toate principiile de bază care statutează prezenta reglementare, putând discuta în această speţă şi chiar de implicaţii de ordin constituţional”, spune liberalul.

Deputatul PNL consideră că alegerea  primarului într-un singur tur a a înlocuit sistemul anterior în care acesta era ales în două tururi, “soluţie legislativă care devenise o normalitate statuată de legea românească şi care a căpătat în timp o recunoaştere majoră din partea societăţii”.

În acest context, considerăm absolut necesară revenirea la sistemul alegerii primarului în două tururi de scrutin, soluţie legislativă şi tehnică care asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă, dar şi o corectitudine mai mare în desemnarea gospodarului comunităţii”, a mai completat  liberalul.

Proiectul de lege a fost semnat de peste 40 de parlamentari PNL, printre care și fostul președinte al partidului Alina Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *