Skip to content
Puterea Știrilor Video

PNRR apare, IMM Leasing dispare. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Echipamentele și utilajele vor fi finanțate 100% din bani europeni

psnews.ro

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre programul IMM Leasing de echipamente și utilaje, susținând că acesta nu va mai funcționa în momentul în care ”România va primi banii din PNRR, iar echipamentele vor fi finanțate chiar 100% din bani europeni”.

„Este un program recent. Acesta nu este pe cadru temporar precum IMM Invest și AGRO Invest. Pentru IMM Leasing avem 12 finanțatori cu care lucrăm, iar plafonul alocat de guvern este de 1 miliard de lei, din care am alocat către cele 12 insitituții de leasing 834 de milioane de lei. Este un program care merge după schema de anul trecut: minimis este cu call continuu. Noi mandatăm instituțiile financiar de leasing, deci interprinzătorii nu trebuie să se mai înscrie la Fond, ci se duc la instituțiile de leasing, iar noi doar garantăm leasingul respectiv.

Este un produs inovativ, în sensul în care este singurul leasing în care avansul este zero, statul suportă 50% din costuri, dar nu mai mult de 200.000, deci este pe o regulă de ajutor de stat de minimis. Acest program a funcționat și anul trecut, funcționează și anul acesta. Se pot lua inclusiv echipamente second-hand”, spune Nancu.

De asemenea, directorul FNGCIMM a explicat că „nu există o rată de refuz pentru că criteriile sunt clare”.

„Întreprinzătorul se prezintă la bancă și banca îi spune dacă este sau nu solvabil, astfel încât la noi ajung doar cei care sunt solvabili și cei care pot fi finanțați”, spune Nancu.

De asemenea, acesta a vorbit și despre sfârșitul programului IMM Leasing.

„Nu văd ce am mai putea îmbunătăți la acest program, pentru că, așa cum v-am spus, merge pe schemă clasică de minimis.  

Am gândit acest proiect complementar la tot ceea ce înseamnă achiziția de echipamente pe instrumente de fonduri structurale. Fiind acest vid în această perioadă în care marea majoritate a programelor operaționale n-au fost active, am încercat să îl folosim ca un instrument complementar, dar în momentul în care vor intra programele operaționale, când va fi PNRR-ul  și acele echipamente vor fi finanțate chiar 100% din bani europeni, e clar că acest program nu va mai putea funcționa pentru că statul își va retrage intervenția în economie și încercăm să încurajăm absorbția de fonduri europene.

A fost un program creat în acest context pentru a suplini lipsa de finanțări europene și bineînțeles pentru a permite întreprinzătorilor să achiziționeze și utilaje second-hand”, conchide Dumitru Nancu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *