Update 13:13 Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, a declarat că a avut „discuții foarte bune” cu Celine Gauer, responsabilă în Comisia Europeană cu implementarea PNRR, care au durat trei ore în loc de două ore, cât era programat inițial.
„Chiar din prima săptămână a acesrui Guvern, am prezentat starea de fapt, care fusese recunoscută și de fosta conducere a ministerului, și anume de 7,8 miliarde de euro pe componenta de împrumut, cu risc mare. La nivel tehnic, Comisia Europeană oprise discuțiile cu România, având în vedere că partea română nu voia să asume întârzierile. Partea română nu își asuma faptul că sunt proiecte din PNRR care puteau cădea și aștepta să primească din partea Comisiei Europene un fel de decizie ca să poată motiva că cineva de la Bruxelles ne-a dat jos proiectele. Lucrul acesta este o problemă de atitudine, pentru că Comisia Europeană nu dă jos nimic, ci doar constată întârzierile, faptul că România nu a adus argumente tehnice care să arate că proiectele se mai pot îndeplini până în august 2026, sau probleme legate de achiziții publice și proceduri”, a explicat Pîslaru.
Pîslaru a adăugat că a existat o coordonare directă din partea prim-ministrului Bolojan, cu privire la o organizare de urgență la nivel de Guvern, pentru a înțelege cum stă România cu implementarea pe fiecare dintre componentele PNRR, pe partea de investiții.
Directorul general din MIPE a fost la Bruxelles săptămâna trecută, iar apoi au avut loc întâlniri între ministerul de linie, MIPE și Comisia Europeană, a explicat Pîslaru.
Update 12:19 Întâlnirea dintre premierul Ilie Bolojan și șefa PNRR, Celine Gauer, a durat cu 40 de minute mai mult decât era programat, iar mesajul transmis de Gauer a fost unul ferm, și anume că PNRR nu se va prelungi, potrivit surselor Antena 3 CNN.
Totodată, aceasta ar fi stabilit în cadrul întâlnirii cu premierul Ilie Bolojan, că România trebuie să termine toate proiectele până în august anul viitor.
Strategia Guvernului este de a încasa toți banii din granturi, adică fondurile pe care nu trebuie să le dea înapoi Comisiei Europene, aproximativ 8 miliarde de euro, însă România nu a prezentat încă proiecte la Bruxelles pentru a consuma din aceste granturi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News