Skip to content
Politică

PNRR s-ar putea bloca în Parlament: Coaliția, obligată să negocieze banii europeni cu PSD și AUR

Inquam Photos / Octav Ganea

Lupta pentru PNRR urmează să se dea în Parlament, iar PSD ține Guvernul în șah înainte de votul decisiv pentru ratificarea programului european de finanțare. Marcel Ciolacu are șansa să profite de slăbiciunile din coaliția de guvernare și să atragă banii din PNRR spre primăriile controlate de PSD, pentru a-i ajuta în campania electorală din următorii ani.

PNRR nu există momentan, după ce Comisia Europeană a decis să respingă complet proiectul României. Dar nu există nici Next Generation EU, programul european care finanțează PNRR-urile statelor membre, deoarece nu toate parlamentele naționale au ratificat programul respectiv. România este unul dintre statele care n-au ratificat Next Generation EU, ceea ce înseamnă că momentan nu există niciun ban european. Fără ratificare, Comisia Europeană nu se poate împrumuta pentru a distribui banii către statele membre.

Guvernul este obligat să negocieze cu PSD dacă vrea să ratifice programul de finanțare european, deoarece are nevoie de două treimi din voturile din Parlament. Nu este exclus ca PNL să se așeze la masă și cu AUR pentru negocieri, chiar dacă mai mulți liberali s-au declarat împotriva acestui partid. PSD nu-și va vinde ieftin voturile pentru ratificare și va profita de orice oportunitate.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că este posibil să prezinte PNRR în Parlament: „PNRR este asumat de Guvern, am mers la Comisia Europeană, discutăm, îl prezentăm, va fi înaintat de Guvern, dar pentru că este un program de care vor beneficia toți românii, este probabil să avem o prezentare și în Parlamentul României. Nu exclud.”

PSD a refuzat, în luna martie din acest an, creșterea contribuției României la bugetul UE. România trebuia să ratifice creșterea acestei contribuții de la 1,2% la 1,4% din Venitul Național Brut, însă coaliția de guvernare nu a avut două treimi din voturile din Parlament, după ce PSD a spus că va vota doar dacă PNRR va fi prezentat parlamentarilor.

PSD nu e dispus să-și ofere voturile doar de dragul Uniunii Europene, ci vrea să intervină asupra PNRR. PNL-USRPLUS-UDMR trebuie să fie dispuși să accepte proiecte propuse de PSD dacă vor să obțină voturile necesare pentru ratificare. Dacă PSD va putea să-și impună proiectele și să-și lase amprenta asupra PNRR, atunci vor ratifica atât creșterea contribuției României la bugetul UE, cât și Next Generation EU.

Pentru PSD ar putea fi o dublă victorie prezentarea PNRR în Parlament. În primul rând, PNL va fi cei care va veni la ei pentru a le cere voturile. PSD va avea oportunitatea să transforme PNRR-ul într-un spectacol național și să atace PNL-USRPLUS-UDMR în Parlament, să-i critice, să-i acuze și să pună verdictul. O astfel de ședință le oferă expunere la nivel național și câteva zile s-ar putea vorbi despre această confruntare.

În al doilea rând, PSD va negocia să influențeze PNRR și va miza pe programe pentru zonele controlate de oamenii lor. PSD trebuie să primească garanția că banii europeni nu vor ajunge doar în județele/primăriile controlate de PNL-USRPLUS-UDMR.

Obiectivul lui Marcel Ciolac și al întregului PSD este acela de a avea acces la banii PNRR, altfel Guvernul îi poate direcționa către zonele controlate de partidele din coaliția de guvernare și PSD va rămâne fără surse de finanțare în teritoriu.

1 comentariu la “PNRR s-ar putea bloca în Parlament: Coaliția, obligată să negocieze banii europeni cu PSD și AUR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *