Skip to content
Sănătate

Poate ajunge coronavirusul în România prin AliExpress? Ce măsuri a luat Poșta Română

theglobeandmail.com

Este alertă la nivel mondial, după ce bilanțul cauzat de noul virus apărut luna trecută în China crește de la o zi la alta. Coronavirusul s-a răspândit deja și în afara Chinei, fiind confirmate, potrivit ultimelor raportări, cazuri în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Singapore, Nepal, Australia, Malaezia, Canada și America.

Mai mult, au fost confirmate primele 3 cazuri de îmbolnăvire din Europa, în Franța, iar specialiștii se tem că ar putea fi doar o chestiune de timp până când epidemia să se răspândească și în spațiul european.

" "
" "

În acest context, în spațiul public au apărut numeroase întrebări despre modul de transmitere al temutului virus, luând în considerare populația numeroasă expusă, dar și faptul că din China sunt importate și expediate cele mai multe produse la nivel mondial.

Măsuri speciale de igienă la Poșta Română

PSnews.ro a luat legătura cu Horia Grigorescu, directorul general al Poștei Române, pentru a afla în ce măsură un serviciu internațional de vânzare cu amănuntul, precum AliExpress, deținut de gigantul chinez Alibaba, poate facilita extinderea virusului la nivel mondial prin intermediul coletelor și al produselor expediate. Menționăm că Poșta Română este principalul distribuitor al coletelor AliExpress în România.

”Toate coletele venite din China urmează procedurile uzuale de vămuire și distribuție”, a precizat Horia Grigorescu pentru PSnews.

”Compania Națională Poșta Română a instituit deja un grup de lucru care monitorizează activitatea din Biroul de Schimb Internațional (BSI), acolo unde ajung toate coletele externe.

De asemenea, am luat hotărârea să suplimentăm măsurile de igienă și protecție a celor care intră în contact direct cu coletele provenite din China.

Astfel, în perioada imediată, se instalează dozatoare cu gel dezinfectant, iar angajații vor primi mănuși și măști medicale”, a completat directorul general al Poștei Române.

Cum se manifestă coronavirusul

Misteriosul coronavirus care a fost depistat inițial în China, în Wuhan, și care până luni dimineață a ucis 81 de oameni a alarmat o întreagă lume din cauză că deocamdată se știu foarte puține lucruri certe despre el. Este încă prea devreme pentru a ști cât de periculos este și cât de ușor se răspândește.

Coronavirusul aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secreții nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată. Nu este foarte clar cât de repede se poate răspândi, însă specialiștii recomandă ca oricine crede că a fost expus la acest virus, în urma contactului cu o persoană infectată, să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile.

Simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, stări de vomă și diaree.

Cum se răspândește noul coronavirus

Cercetătorii încă încearcă să determine care este modalitatea prin care noul virus se răspândește de la o persoană la alta.

”Deși nu știm înca toate mecanismele declanșării unei epidemii, se pare că se răspândeșt prin intermediul suprafețelor contaminate și posibil pe calea aerului, asemeni lui SARS”, a declarat doctorul Mark Denison, de la Vanderbilt University Medical Center, pentru nbcnews.com.

De regulă, coronavirusurile se răspândesc prin contact direct, dacă o persoană infectată strănută sau tușește în apropiere.

De asemenea, te poți infecta dacă ai contact direct cu particulele infectate de pe anumite suprafețe, deși nu se știe cât de mult timp acest nou tip de coronavirus supraviețuiește în afara organismului uman. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește în dreptul unei suprafețe, precum o tejghea, o clanță, o masă, iar altcineva atinge acea suprafață și mai apoi duce mâna la ochi ori la nas, este foarte posibil ca, mai târziu, să se îmbolnăvească.

Virusul SARS se răspândește și prin intermediul particulelor de fecale. Medicii spun că și noul virus poate avea același mecanism de răspândire, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță. Perioada de incubație pentru noul coronavirus – cât durează de la contactul cu o persoană infectată până la apariția simptomelor – nu este cunoscută încă.

Cu toate acestea, experții cred că este vorba de 14 zile. Nu este clar încă dacă în perioada de incubație persoana care a fost expusă virusului este contagioasă.

" "

1 comentariu la “Poate ajunge coronavirusul în România prin AliExpress? Ce măsuri a luat Poșta Română

  1. Acum 2 ani (de ziua burlacului) am făcut comenzi de cca 300 dolari dar anul trecut, in luna nov am făcut vreo 5 comenzi de cca 20 dolari din care 3 mi-au venit în dec 2019, la o comanda am deschis dispută si-am primit banii și doar un singur pachet nu mi-a venit dar am deschis dispută și la acesta deși se află în România (cred). Probabil voi pierde 1,7 dolari. În orice caz, virusul gripal nu persistă pe suprafețe decât viteza minute ca doar n-o fi anaerob ca bacilul tetanic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *