Poate fi R.Moldova decuplată de gazul rusesc? Tudor Ulianovschi: „Trebuie să fim atenți cu declarațiile politice”

Tudor Ulianovschi

Aderarea R.Moldova la coridorul vertical de transport al gazelor naturale are „o semnificație extrem de importantă pentru că se minimalizează, în primul rând, influența Federației Ruse și utilizarea gazului ca armă politică”, susține fostul ministru de Externe al R. Moldova, Tudor Ulianovschi. Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, fostul ministru de Externe a declarat că „este o necesitate stringentă decuplarea R.Moldova de gazul rusesc”, dar a adăugat că acest lucru „trebuie să aibă loc atunci când ești pregătit cu o sursă alternativă care acoperă integral consumul de la Gazprom”.

„În primul rând, problema securității energetice a Republicii Moldova este o problemă extrem de importantă. Mă bucur că actualul ministru a Energiei Republicii Moldova, Victor Parlicov, pe care îl cunosc foarte bine, și-a asumat această inițiativă (n.r – aderarea la coridorul vertical de transport al gazelor naturale) împreună cu partenerii din București. Republica Moldova, Ucraina și Slovacia, într-un final sunt parte a acestui coridor care pornește din Marea Egee, din Grecia. Semnarea acestui acord avut loc pe 16 ianuarie, iar semnificația acestui acestui eveniment este una extrem de importantă, în primul rând, datorită faptului că minimalizăm influența Federației Ruse și utilizarea gazului ca armă politică. De asemenea, tranzitul prin Ucraina urmează să fie sistat în viitorul apropiat, al conductei de gaze de la Gazprom, și urgent era nevoie de găsit o sursă alternativă și o diversificare a resurselor de gaz. Țara devine parte componentă, dar în esență este operatorul național care reprezintă Republica Moldova prin Vestmoldtransgaz(…).

Consider că este o necesitate stringentă decuplarea R.Moldova de gazul rusesc. Dar decuplarea trebuie să aibă loc atunci când tu ești pregătit cu o sursă alternativă care acoperă integral consumul de la Gazprom. Trebuie să vedem dacă Chișinău are așa capacitate. Am văzut declarațiile făcute pe dimensiunea politică, că ne-am decuplat, ori mai recent aud declarații de genul <<Păi vedem cum va fi prețul pe piață și dacă nu, revenim la Gazprom>>. Trebuie să fim atenți cu declarațiile politice. Comunicarea în spațiul public trebuie să fie una constructivă. Da, ne dorim decuplarea, dar deocamdată diversificăm resursele, lucrăm cu partenerii din România și cu Europa de Sud-Est, iar când vom fi pregătiți, ne vom decupla pentru a fi cu adevărat independenți energetic”, a declarat fostul ministru de Externe al R.Molodva, Tudor Ulianovschi.

 

 

Ce înseamnă pentru R. Moldova aderarea la coridorul vertical de transport al gazelor naturale

Amintim că R. Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei. Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din R. Moldova, Vestmoldtransgaz, a semnat un memorandum în acest sens, pe 19 ianuarie, la ședința ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) de la Atena.

Anunțat pentru prima dată în 2016, coridorul vertical va fi integrat acum în gazoductul transbalcanic și va permite transportul gazelor naturale din Grecia către R. Moldova și către depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gazele naturale din Azerbaidjan, cât și gaze lichefiate de la terminalele Revitus și Alexandroupolis din Grecia.

Energocom a testat deja cum vor avea loc aceste achiziții. Un prim lot de gaze lichefiate destinat R. Moldova va ajunge în această săptămână la noua instalație plutitoare de depozitare și regazeificare din Alexandroupolis, Grecia, și va fi apoi livrat în R. Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, conceptul de coridor vertical nu este un proiect tradițional de gazoduct unic, ci un sistem care conectează rețelele naționale de gaze și alte infrastructuri de gaze pentru a asigura tranzitul gazelor și a contribui astfel la securitatea energetică.

Operatorii sistemelor de gaze din țările membre ale CESEC au mai decis, la Atena, să extindă capacitatea acestui gazoduct și să facă toate cele trei conducte să funcționeze în sens invers, și nu doar una, ca în prezent. Gazoductul poate transporta de la nord la sud 27 de miliarde de metri cubi pe an, însă acum sunt disponibile doar 5 miliarde la granița româno-bulgară și 4 miliarde la hotarul româno-ucrainean.

Istoric, gazoductul transbalcanic transporta gaze rusești către Balcani prin Ucraina, R. Moldova și România. În 2020, însă, Rusia a direcționat livrările spre țările din Balcani prin gazoductul Turkish Stream.

Cine este Tudor Ulianovschi

Fost ministru al Afacerilor Externe și Integrarii Europene, Tudor Ulianovschi este diplomat de carieră, cu o experiență de peste 17 ani în Guvern, fiind și unul din cei 8 candidați ai lumii la șefia Organizației Mondiale a Comerțului, fost Secretar de Stat la Externe, Ambasador la ONU și în Elveția, Însărcinat cu Afaceri în Qatar și in SUA.

Actualmente este membru al Consiliului de Directori a Asociației Americane de Energie Regenerabila, Membru al Consiliului de Administrare a Asociației Canadiene de Energie Regenerabila, precum și membru al Asociației Americane de Business cu Statele din Europa Centrală și de Est.

Din 2019 este prim-Vicepreședinte al companiei canadiene “Grasshopper Energy in domeniul energiei verde și vicepreședinte al Fondului „2050” de infrastructură sustenabilă.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL