Skip to content
Politică

Poate România să renegocieze PNRR? Răspunsul Comisiei Europene

Inquam Photos / Octav Ganea

O eventuală renegociere a PNRR, aşa cum intenţionează PSD să procedeze, este tehnic posibilă, dar trebuie găsite argumente credibile, afirmă Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Ea a explicat că totul trebuie rediscutat și apoi reaplicat în interiorul perioadei de trei ani, altfel banii se pierd.

În regulamentul de aplicare al acestui program există posibilitatea ca un stat membru, invocând circumstanțe obiective, să poată propune Comisiei modificarea sau înlocuirea unor elemente din plan. Evident, Comisia trebuie să analizeze propunerile, există anumite termene, din nou, două luni până când Comisia va emite o părere și apoi, desigur, modificările vor trebui adoptate în Consiliu. Dar, cu siguranță, nu va exista o extindere a termenului de aplicare a Planului în funcție de renegocierea unui plan național”, a declarat Chiriac la RFI.

Ea a explicat şi principalele beneficii ale României, venite din proiecte concrete stabilite prin PNRR.

Este o șansă istorică pentru România și am mai auzit în spațiul public voci potrivit cărora s-ar arunca cu miliarde de euro peste România, Nu! Este un plan redactat minuțios , rezultat al unei colaborări strânse între Guvernul României și Comisia Europeană. Și sunt proiecte concrete, de exemplu vorbim despre 1.600 de kilometri de rețele de distribuție a apei. Vorbim despre 56.000 de hectare împădurite sau reîmpădurite. Sau 315 kilometri de căi ferate modernizate. Toate acestea au acum finanțare, există o viziune și am intrat în faza de implementare”, a spus Ramona Chiriac.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *