Skip to content
Politică

Poate sau nu Ludovic Orban să își angajeze răspunderea pe bugetul țării? Gheorghe Iancu, aspecte nevralgice ale inițiativei Guvernului

Digi 24

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a comentat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, decizia Guvernului Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pe Legea Bugetului 2020.

Gheorghe Iancu susține că PSD are 3 zile la dispoziție să depună moțiune de cenzură, în caz contrar se consideră adoptată legea Bugetului.

Mai mult, potrivit profesorului de drept constituțional, legea fundamentală nu-i interzice lui Ludovic Orban să își angajeze răspunderea pe Legea Bugetului, însă dacă dacă aceasta de adoptă, PSD poate să o atace la CCR.

„Poate să facă Guvernul Ludovic Orban acest lucru, dar este impropriu. Constituția mi se pare cam forțată, să poată să își angajeze răspunderea pe un buget. PSD are posibilitatea să depună moțiune de cenzură, dar nu o să o facă pentru că o să facă mai târziu pentru legea alegerii primarilor în două turui de scrutin. Atunci vor vota vota și cei de la UDMR.

Cei de la PSD nu se vor complica acum să depună moțiune de cenzură. Din punct de vedere constituțional, Ludovic Orban nu are nicio problemă. Nu scrie nicăieri că nu poate să își angajeze răspunderea pe așa ceva, nu interzice nicăieri. În Constituție scrie că dacă Guvernul își angajează răspunderea se așteaptă 3 zile pentru depunerea moțiunii. Dacă nu se depune moțiunea se consideră adoptată legea Bugetului. Tot în Parlament se așteaptă votul. Nu se dă acest vot (n.r-moțiune), înseamnă că este adoptată Legea Bugetului.

Însă, dacă se adoptă Legea Bugetului prin asumare, PSD poate să atace la CCR”, a declarat fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

Ludovic Orban: Guvernul îşi angajează răspunderea pentru bugetul pe anul 2020

Amintim că premierul Ludovic Orban a anunțat luni că își asumă răspunderea pe Legea bugetului 2020.

DETALII AICI: E oficial! Guvernul Ludovic Orban își asumă răspunderea pe Legea bugetului 2020

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.  Ceea ce înseamnă că, dacă PSD reuşeşte să depună o moţiune şi să obţină o majoritate de voturi pentru ea, va da jos Guvernul Orban.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *