Podurile Prutului, în premieră la Astra Film, în Republica Moldova

Unul dintre episoadele seriei documentare Podurile Prutului va fi difuzat în premieră, duminică, 19 noiembrie, la ora 20.00, la Festivalul Astra Film organizat în Republica Moldova.

Pornind de la cele 27 de punți existente între România și Republica Moldova acum un secol, Podurile Prutului reface o călătorie între prezent și trecut, pe ambele maluri ale râului, dezvăluind o mică parte din istoria acestei ființe vii care ne-a despărțit politic, geografic, social.

Episodul realizat la Podul de la Leova-Bumbăta pornește de la Adrian Teodorovici, fratele artiștilor Petre și Ion Aldea Teodorovici.

Povestea acestuia este legată de râul pe care îl consideră un membru al familiei,  și pentru care a suferit atunci când gardul de sîrmă ghimpată îl împiedica să meargă pe malul lui.

„Sârma ghimpată așa de bine era făcută, că nu putea trece nici măcar vrabia pe acolo. Noi am trăit chiar lângă sârma ghimpată toată viața. Eu de la Prut nu mă pot duce și creația mea este mai mult legată de Prut. Multe cântece am, frumusețea lui te atrage. Dacă noi ne uitam la Prut, aveau ei acolo un turn, la pichet, și de la turnul acela se uitau cu ocheanul și ne trezeam cu soldați la ușa noastră, că…de ce ne-am uitat la Prut?… N-aveam drept să ne uităm și în partea aceea și au venit comuniștii și făceau bancheturi acolo, să nu-i deranjeze nimeni… Dar oamenii simpli – nu, nu aveam dreptul niciodată să ne uităm, nu să ne ducem acolo. (…) Acuma nu ne putem sătura și ne uităm la la Valea Prutului”, spune Adrian Teodorovici, arătându-ne, ca mulți alții care și-au spus poveștile, că istoria nu este făurită doar din cifre sau hărți, ci și de oameni, cu povești tulburătoare.

Episodul Podul de la Leova-Bumbăta face parte din proiectul „Podurile Prutului: povestiri de succes despre apropierea localităților dintre Republica Moldova și România”, finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin Contractul DRRM/C/38 din 25.04.2023.

Evenimentul Astra Film începe vineri, 17 noiembrie, la ora 18:00, cu pelicula românească „Calea Laptelui”, regizată de Dumitru Budrala. Înainte de film spectatorii vor putea participa la o sesiune de întrebări-răspunsuri.

Filmele incluse în festival vor fi difuzate la Cineplex Loteanu şi la Universitatea de Stat din Moldova, în perioada 17-19 noiembrie; intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, precizează organizatorii.

Mai jos, programul festivalului:

Sâmbătă, la Cineplex Loteanu se vor difuza pelicula norvegiană „Magnus” (ora 14:00), documentarul despre Republica Moldova „Patimi și Sfinți” (ora 16:00) și avanpremiera producției româno spaniole „Amar”, regizată de Diana Gavra (ora 18:30). În aceeași zi, la 13:30, în aula „Regina Maria” de la USM va fi proiectat filmul britanic „Altă identitate (15+)”.

Duminică, proiecțiile încep la 12:00 la Cineplex Loteanu cu filmul norvegian „Lumea lui Storm se topește – Oceanul Arctic și clima”. De la 13:00 poate fi vizionată pelicula maghiară „Lecții simple”, iar la 17:00 producția românească „Memoria clipei”. Festivalul se încheie cu pelicula „Locul unde nimeni nu zice <te iubesc> (12+)”, proiectată la 18:30.

Sursa: realitatea.md.

Toate episoadele seriei pot fi urmărite pe canalul nostru You Tube.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL