Podurile Prutului – Cele 27 de punți care legau România de R. Moldova

 

Cu aproape un secol în urmă, România și Republica Moldova de azi erau legate prin 27 de poduri. Astăzi, dintre acestea au rămas nouă: șapte rutiere și două feroviare. Unul dintre ele este cel care leagă cele două localități gemene Sculeni.

Situată pe ambele maluri ale Prutului, vechea așezare Sculeni avea nume primit de la meșterii producători de scule.

Sat bogat, cu oameni gospodari, acesta a trecut, de la un secol la altul, în proprietatea diferitelor moșii: de la Posadnici, la familia Roseț, căpătând autonmie și importanță cu trecerea timpului.

Posadnici vine de la posadă, adică trecătoare, loc de odihnă, loc întărit sau vamă.

Potrivit unei legi emise la 28 mai 1823, provincia este împărțită în două districte vamale. Hotarul districtului Sculeni se întindea din regiunea Podolia până la granița județului Ismail și includea vămile Leova, Sculeni, Lipcani și Noua Suliță.

Prin vama Sculeni, treceau zilnic mărfuri de tot felul: vite, sare, pielărie, grâu, miere, slănină și multe altele.

După cum arată documente ale Departamentului vamal în anii 30 ai secolului al  XIX-lea , tot pe aici treceau și mărfuri cu impozit ridicat, cum ar fi zahăr, măsline, mirodenii, un fel de produse de lux de azi.

Prin intermediul vămii, circulau monede mici de argint, lucru care arată importanța acesteia la acea vreme.

Mai târziu, după încheierea păcii de la Berlin (iulie 1878), vechile vămi sunt desființate, lăsând loc altora noi.

În locul celor două districte vamale, a fost creat unul singur, Basarabia, condus de la Chișinău. În componența lui intrau mai multe vămi și pichete de grăniceri.

Vama Sculeni și-a păstrat importanța, de-a lungul timpului; intersecție între două centre mari, Chișinău și Iași, aici a funcționat și o poștă. Dovadă este faptul că, în capitala R. Moldova, un cartier din sectorul Buicani a fost numit Bariera Sculeni.

La finalul anului trecut, au demarat procedurile pentru reabilitarea podului de peste Prut, care leagă cele două localități surori, Sculeni din România și din R. Moldova.

Proiectul  „Podurile Prutului: Povestiri de succes despre apropierea localităților din Republica Moldova și România” este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin Contractul DRRM/C/38 din 25.04.2023.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: