Skip to content
Opinii & Analize

Polemica certificatului verde. De ce introducerea acestuia nu este discriminatorie

De când autoritățile au stabilit ca certificatul verde să devină obligatoriu, la fel ca în alte state ale Uniunii Europene, la intrarea în mall-uri, restaurante, hoteluri și pentru a ieși din casă după ora 22:00, o întreagă polemică s-a iscat în spațiul public și pe rețelele de socializare. Unii vorbesc despre o așa-zisă dictatură, iar alții îl compară cu persecutarea evreilor în Germania nazistă. Nu doar că asemenea comparații sunt absurde, dar ele duc în derizoriu conceptul de discriminare.

Ce este discriminarea

Discriminarea are o definiție precisă și se referă la un set de practici sau măsuri care impun anumite dezavantaje persoanelor, pe baza apartenenței lor la un anumit grup social. Ceea ce e însă esențial aici e că tratamentul inegal/prejudiciabil se aplică persoanelor sau grupurilor de persoane pe baza unor caracteristici precum rasă/etnie, gen, vârstă, orientare sexuală sau afiliere religioasă. În plus, pentru a fi considerată discriminare, o măsură trebuie să nu aibă o justificare obiectivă. Altfel spus, nu toate tratamentele inegale constituie discriminare și nici introducerea certificatului verde nu reprezintă o măsură discriminatorie. Nimeni nu discută de pildă despre discriminarea fumătorilor, în ciuda faptului că fumatul este interzis în restaurante. Aici, sănătatea non-fumătorilor este considerată a fi mai importantă decât libertatea de a-ți aprinde o țigară oriunde vrei.

Libertatea de a alege

Prin definiție, discriminarea nu oferă celui discriminat libertatea de a alege. Indivizii nu își aleg de pildă rasa/etnia și chiar până la un punct nici orientarea religioasă (un copil de pildă se poate naște într-o anumită religie, iar alegerea devine una personală mult mai târziu). Fără certificatul verde nu poți să iei loc la masa unui restaurant, nu poți să savurezi o cafea într-o cafenea și nu poți să îți faci cumpărăturile în mall, dar ai oricând libertatea de a te vaccina. Iar de vreme ce nu ai nevoie de certificat verde pentru nevoile de bază, precum accesul în supermarket, farmacii sau mijloacele de transport în comun, nimeni nu poate pretinde că există “de facto” obligația de a te vaccina. Doar în eventualitatea în care certificatul verde țintea cu precizie anumite grupuri sociale precum femeile, cei de altă etnie, catolicii sau homosexualii, puteam vorbi despre o măsură discriminatorie. A spune că orice tratament inegal constituie discriminare și a compara certificatul verde cu situația evreilor din Germania nazistă nu este doar trivial, ci și batjocoritor la adresa celor care se confruntă zi de zi cu discriminarea în alte părți ale lumii.

Invocând libertatea absolută, oponenții certificatului verde uită un lucru esențial. Libertatea nu a fost niciodată una absolută. Nu ai libertatea de a conduce o mașină beat și fără permis pentru că astfel poți pune în pericol viața altei persoane. Nu ai libertatea să atentezi la proprietatea privată sau la viața altei persoane. În plus, libertatea vine la pachet cu responsabilitatea personală. Tot astfel, în contextul epidemiologic actual, libertatea de mișcare fără certificatul verde, limitează libertatea celorlalți. Fiecare este liber să își asume riscul de a se îmbolnăvi, însă nimeni nu are dreptul să infecteze pe cineva. Așa cum spunea și celebrul gânditor liberal din secolul al XIX-lea, J. S. Mill, libertatea ta se oprește acolo unde începe libertatea celuilalt.

1 comentariu la “Polemica certificatului verde. De ce introducerea acestuia nu este discriminatorie

 1. Despre fereastra Overton.
  Domnule ziarist certificatul verde a fost adoptat pentru facilitatea liberei circulații în UE.
  Așa cum scrie în regulamentul în baza căruia s-a adoptat certificatul nu trebuie să ducă la discriminarea celor nevaccinați. În Romania scopul său a fost deturnat de la facilitarea liberei circulații a devenit instrumentul pe baza căruia se încalcă drepturi fundamentale.
  Riestricctionare unor drepturi trebuie să fie temporară, proporțională și luată doar prin lege adoptată de Parlament.du ăp cum poate știti aceste măsuri ilegale au fost deja sancționate de numeroarsei nstante.
  Este aodtată adevarat că pentru dl Arafat Constituția nu are vreo semnificație.
  Sper însă că foarte cutâdn va afla cum funcționează sistemul de drept.
  Cu toată dragostea lăsa-ți să se ocupe doar ceui care se pricep .Drumul spre iad este pavat cu bune intenții.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *