Polonia va cere aderarea la Parchetul European

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Adam Bodnar, care va fi probabil viitorul ministru al justiţiei din Polonia, a declarat joi agenţiei Reuters că ţara sa va cere aderarea la Parchetul European (EPPO), instituţie la care participă deja 22 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat până acum la putere la Varşovia şi implicat în confruntări cu Bruxellesul privind reformele criticate pentru subminarea independenţei justiţiei, nu a dorit implicarea în EPPO, care anchetează infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Poziţia PiS a fost că Parchetul European s-ar amesteca în problemele sistemului judiciar polonez.

Bodnar, senator din partea Coaliţiei Civice (KO), de orientare liberală, considerat de presa poloneză principalul candidat la funcţia de ministru al justiţiei, consideră că aderarea la EPPO ar fi o dovadă imediată de bună-credinţă, care ar putea contribui la deblocarea unor fonduri europene de miliarde de euro. Bruxellesul a îngheţat plăţile către Polonia în cadrul mecanismului de relansare după epidemia de COVID-19 din cauza preocupărilor privind statul de drept.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: