Polița RCA plătită în rate și suspendarea contractului dacă vehiculul nu este folosit. Lista măsurilor propuse de ASF

masini
Sursă foto: Alex Nicodim

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune a propus o serie de măsuri după discuțiile din ultimele zile cu reprezentanții transportatorilor din România, precum și cu cei ai companiilor de asigurări.

„Autoritatea a creat astfel un cadru mai amplu de analiză și de identificare a unor soluții concrete și sustenabile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la polițele RCA. ASF a luat în considerare, împreună cu partenerii de dialog, toate abordările posibile ca răspuns la solicitările transportatorilor. Autoritatea are în vedere măsuri ce sunt incluse într-un plan de acțiune care cuprinde și activități care, în bună măsură, urmau să fie adoptate de către ASF în perioada imediat următoare”, a transmis ASF într-un comunicat de presă.

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA se numără:

► Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;

► Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;

► Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.

„În urma discuțiilor avute a fost subliniată, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) să analizeze și să găsească soluții ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat. Din această perspectivă, analiza are în vedere, cu precădere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri pentru ca aceștia să aibă acces la un tarif de primă echilibrat în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, astfel încât valorile tarifelor recomandate să fie într-un interval mai apropiat de tariful de referință”, a mai transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară.

ASF mai precizează că discuțiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluționarea problemelor ridicate de reprezentanții transportatorilor.

Aceste măsuri vin în contextul protestelor transportatorilor și fermierilor, care au început în urmă cu mai bine de o săptămână. Printre nemulțumirile acestora se numără și tarifele mari la polițele RCA pentru utilaje.

Premierul Marce Ciolacu a transmis în urma ședinței de Guvern de joi că „ASF găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă”. ”

„Va fi un preţ sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata în rate a RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a mai declarat premierul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: