Skip to content
Societate

Politehnica din București lucrează la certificarea unui sistem care ar putea emite avertizări de seism cu cel puțin patru ore înainte de declanșare

Universitatea Politehnică din București lucrează la certificarea unui sistem unic în lume, care ar putea emite avertizări de seism cu cel puțin patru ore înainte de declanșarea cutremurului. Sistemul a fost pus la punct de grupul Ionoterra, un consorțiu de cercetători și companii din România, Israel și Statele Unite ale Americii. Liderul grupului de cercetători a declarat, astăzi, la București, că sistemul a fost testat anul acesta pentru coasta Turciei și a Greciei, iar rata de succes a fost de peste 90%. Rectorul Universității Politehnice, Mihnea Costoiu a explicat că sistemul Ionoterra va intra în probe pe teritoriul României la jumătatea anului viitor, iar dacă rezultatele vor fi asemănătoare, acesta ar putea fi preluat de autorități în cadrul Sistemului de avertizare Ro Alert.

„Faptul că în premieră mondială vom putea oferi societății informații cu privire la cutremure această performanță trebuie să fie transformată, adusă în societate într-un mod inteligent. Patru ore pare un timp suficient de mare să cobori din bloc să-ţi salvezi viața. Patru ore este un timp suficient să închidem reactoarele la Cernavodă, înseamnă, însă, foarte puțin, dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Instituțiile trebuie să creeze un sistem de răspuns eficient, astfel încât, acest tip de informații să nu creeze panică, ci, din contra, să ne salveze, să ne ajute pe noi toți”, a spus Mihnea Costoiu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *