Skip to content
Internațional

Poliția americană, paralizată de coronavirus

Facebook

Obișnuită cu situațiile-limită cu care se confruntă în fiecare zi, poliția din Statele Unite este acum aproape paralizată, după ce a fost luată prin surprindere de criza fără precedent, provocată de noul coronavirus.

După ce toate operațiunile militare ale US Army în afara granițelor țării au fost înghețate din cauza efectelor devastatoare ale COVID-19, a venit și rândul poliției americane să-și recunoască limitele în fața unei situații cu totul neprevăzute.

În New York, devenit rapid epicentrul pandemiei americane, peste 500 de membri ai personalului Departamentului de Poliție (NYPD) au fost depistați pozitiv cu noul virus, inclusiv 442 de polițiști, iar șeful departamentului de contraterorism a fost spitalizat cu simptome, informează AP.

Doi angajați ai NYPD au decedat. Mai mult, vineri, 4.111 de polițiști au sunat la serviciu, anunțând că se simt rău. Numărul lor reprezintă peste 10% din forța de poliție și depășește de trei ori media zilnică a anunțurilor de acest fel, susține AP.

Conducerea NYPD, cel mai mare departament de poliție din țară, a anunțat că, dacă situația se menține, vor fi schimbate orele de patrulare și vor fi redistribuiți ofițeri de la unități specializate pentru a face față crizei, măsuri asemănătoare celor adoptate după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

În Detroit, peste o cincime din polițiști se afla, tot săptămâna trecută, în carantină. Doi polițiști au murit, după ce s-au contaminat, iar alți 39 au fost depistați pozitiv, inclusiv șeful poliției. Criza a determinat dublarea orelor de muncă pentru ceilalți polițiști și schimburi de tură suplimentare pentru acțiunile de patrulare. Mai mult, fiecare polițist trebuie să-și verifice temperatura înainte să intre în tură. În mediul rural, în care personalul de poliție este mult mai redus, situația pare și mai dramatică.

În comunitatea Marfa, din Texas, șeful poliției le-a cerut celor patru subalterni să nu mai oprească mașinile pentru infracțiuni minore în trafic, în special dacă acestea vin din zone ale SUA puternic afectate de virus. „Șeful nu-și poate permite ca vreunul dintre subalterni să se îmbolnăvească”, remarcă AP.

În situații de criză, poliția evită lipsa de personal anulând vacanțele și permisiile, organizând ture de 12 ore sau redistribuind detectivii și alți specialiști în misiunile de patrulare. În condițiile unor contaminări masive și accelerate în rândul polițiștilor, aceștia se confruntă însă cu o situație fără precedent, iar comandanții lor încă improvizează o strategie coerentă pentru a face față noilor provocări generate de COVID-19.

Deocamdată, anticipând lipsa de personal, academiile de poliție și-au accelerat cursurile. Concomitent, șefii cer insistent administrației centrale găsirea unei strategii unitare, la nivel național, în condițiile în care poliția pare depășită de situație, atât numeric, cât și din punct de vedere al cazuisticii, relatează antena3.ro.

Spitalele sună poliția, iar departamentele de poliție se sună între ele. Este timpul să găsim un mod de acțiune unitar, la nivel național”, a declarat Art Acevedo, șeful Poliției din Houston.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *