Skip to content
Europa

Poliţia greacă a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie

captura video

Poliţia de la Atena a recurs marţi la gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestaţie de comemorare a revoltei studenţeşti din 1973 împotriva juntei aflate atunci la putere. Protestul de marţi fusese interzis de autorităţi din cauza pandemiei.

În pofida interdicţiei privind mitingurile, circa 1500 de persoane – potrivit poliţiei -, simpatizanţi ai stângii, s-au adunat după amiaza în centrul Atenei, unde fusese desfăşurat deja un dispozitiv important de forţe de ordine. Majoritatea participanţilor la protest purtau măşti, a constatat un fotograf de la France Presse.

Surse din poliţie au explicat pentru ANA că au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi un grup de persoane care doreau să ia parte la manifestaţie.

Potrivit poliţiei, un deputat comunist a fost rănit în cursul ciocnirilor şi circa 100 de manifestanţi au fost reţinuţi.

Secretarul general al Partidului Comunist (KKE), Dimitris Koutsoubas, aflat la manifestaţie, a reclamat faptul că „poliţiştii, care nu respectau măsurile elementare de protecţie, s-au luat de un deputat al partidului”.

La rândul său, Alexis Charitsis, purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziţie, Syriza, a denunţat de la tribuna parlamentului violenţa poliţiei. „Poliţia a atacat în mod provocator o adunare paşnică. Cerem eliberarea tuturor persoanelor arestate”, a spus el.

Alte manifestaţii care s-au desfăşurat în alte locuri din capitala greacă, şi la care s-au purtat de asemenea măşti şi s-a păstrat distanţa, s-au derulat fără incidente, iar seara atmosfera în oraş era calmă şi traficul fusese reluat, staţiile de metrou rămânând însă închise.

Grecii comemorează în fiecare an revolta din 1973 a studenţilor de la Politehnică împotriva juntei instalate la putere în 1967 şi care a zdrobit mişcarea de contestare, cu preţul vieţii a cel puţin 24 de studenţi. Regimul coloneilor a căzut câteva luni mai târziu, în aprilie 1974.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *