Skip to content
Politică

Politica blatului în România. Care sunt cele trei blaturi care domină opinia publică

" "

Acuzațiile pe care adversarii politici și le aduc sunt normale în orice stat din această lume. În România, diferit de alte țări, vedem că aceste contre între persoane sunt duse la cu totul alt nivel. La noi, mai ca la nimeni, politicienii din fruntea statului, se acuză de blat politic, unii pe ceilalți, dar mereu aceiași.

Ponta îi acuza pe Iohannis și Băsescu, Băsescu pe Ponta și Iohannis, Iohannis pe Băsescu și Ponta. Acest trio de șoc a transformat politica din România în politica blatului. Nici nu mai ști cine, ce interese apără, ce ascunde o declarație sau alta. După ce s-a dat drumul pe piață la acest tip de variante, nivelul de suspiciune din politică a crescut.

" "
" "

1. Primul blat sesizat: Iohannis – Băsescu. Perioadă: imediat după anunțul candidaturii lui Iohannis. De cine: PSD.

La o zi după ce Klaus Iohannis a fost desemnat candidatul ACL la prezidenţiale, în august anul trecut, social-democraţii, în frunte cu premierul Victor Ponta, au dat mesaje publice în care vorbeau despre liderul PNL ca despre un continuator al regimului Băsescu. Chiar Liviu Dragnea, care astăzi a fost redus la tăcere de decizia instanței în cazul Referendumului, susţinea că Iohannis are o înţelegere cu Băsescu prin care ultimul va fi desemnat premier, dacă liderul PNL câştigă prezidenţialele.

„Iohannis e continuatorul lui Traian Băsescu. Noi vrem să ne rupem de regimul Băsescu, Iohannis vrea să continue regimul. Iohannis doreşte să-l pună premier pe Traian Băsescu, aceasta este înţelegerea între ei”, a spus Dragnea la postul public de radio în august 2014.

Tot în aceeași perioadă, de la sediul PSD au fost trimise comunicate semnate de purtătorul de cuvânt de atunci, Dan Şova, de Olguţa Vasilescu, de preşedintele TSD, Mihai Sturzu şi de parlamentari precum Ionuţ Vulpescu, ministrul de acum al Culturii, şi Daniel Savu în care era reluată ideea că prezidenţiabilul Iohannis este continuatorul lui Traian Băsescu.

2. Al doilea blat politic: Iohannis – Ponta. Perioadă: după scandalul Șova. De cine: Traian Băsescu.

Traian Băsescu susţinea că preşedintele Iohannis şi premierul Ponta au ”convenit” ca Eugen Teodorovici să devină ministru al Finanţelor după ce Teodorovici a votat, ca senator, împotriva arestării lui Şova, fostul preşedinte concluzionând că ”Alianţa de la Grivco şi USL sunt mai vii ca oricând”.

Eugen Teodorovici, senator PSD de Buzău şi ministru al Fondurilor Europene, a votat împotriva reţinerii şi arestării lui Dan Şova. După vot, într-un (foarte) târziu, a reacţionat chiar şi preşedintele României, cu un limbaj de lemn şi fără să explice consecinţele. Şi pentru că totul este…«pas cu pas», într-un şi mai mare târziu preşedintele României se întreabă dacă avem un conflict între puterile statului. Eu cred că avem doar o golănie. Iar astăzi s-a făcut «pasul» decisiv. V.V.Ponta şi Klaus Iohannis au convenit ca Eugen Teodorovici să devină ministru al Finanţelor Publice. Bravos naţiune, halal revoluţie pe 16 noiembrie 2014. Alianţa de la Grivco şi USL-ul sunt mai vii ca oricînd, dar nu «pas cu pas», ci buluc„, scria Băsescu pe Facebook.

3. Al treilea blat și cel mai recent adus în discuție: Ponta – Băsescu. Perioadă: după lansarea celei de-a doua cărți a lui Iohannis. De cine: Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis denunță o înțelegere între premierul Victor Ponta și fostul președinte Traian Băsescu, ce ar fi funcționat în timpul campaniei electorale de la finalul anului 2014.

În noua sa carte, „Primul pas”, Klaus Iohannis scrie că Victor Ponta și Traian Băsescu au fost parte a unei înțelegeri în campania electorală pentru Cotroceni. În conferința de presă susținută recent la Palatul Cotroceni, președintele a transmis că respectivele informații sunt adevărate și el crede în continuare în această ipoteză.

Da, am același sentiment, altfel nu aș fi scris aceste lucruri în carte. Sunt diferite indicii pe care le-am discutat în campania electorală, care mai în detaliu se regăsesc în acea carte și, dacă sunteți curios, o veți cumpăra”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *