Skip to content
Politică

Politica pumnului în gură: de ce parlamentarii puterii au obligația să dezbată amendamentele PSD la legea bugetului

Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Mâine încep discuțiile pe tema proiectului de buget redactat de către actualul guvern. PSD a anunțat deja că depune mai multe amendamente, printre altele  pentru a cere creșterea alocațiilor pentru copii, a salariilor bugetarilor și a pensiilor. În acest timp, lideri ai majorității parlamentare au anunțat deja că vor respinge aceste amendamente, chiar înainte de a le consulta în detaliu. Conflictul și nu consensul continuă astfel să predomine în politica dâmbovițeană.

Politica pumnului în gură și imposibilul compromis

PSD se află în Opoziție și are dreptul constituțional de a depune oricâte amendamente consideră la proiectul de buget pe 2021. Într-o democrație puterea și opoziția nu se confruntă întotdeauna, ci caută și compromisuri în interes public. Legea bugetului ar trebui să ducă la un astfel de compromis. Doar că liderii majorității parlamentare, fără să consulte în prealabil aceste amendamente, în detaliu, anunță deja că vor respinge amendamentele, doar pentru că sunt inițiate de către rivalul lor politic, PSD. Mai mult decât atât, membri ai guvernului anunță cu un soi de superioritate că deputații și senatorii din propria tabără nu vor depune amendamente la legea bugetului.

Asemenea decizii și cadre de gândire sunt profund nocive democrației. Parlamentul României, prin definiție reprezintă un for deliberativ, unde ar trebui să se poată discuta liber. Fiecare deputat și senator reprezintă în Parlamentul României un grup din societate. Mandatul său reprezentativ îi dă dreptul și obligația parlamentarului în cauză să își exprime punctul de vedere, chiar dacă acesta diferă față de cel al “șefilor” de partid. Politica ar trebui să se facă în interes public și nu în interesul șefilor de partid. Deciziile luate cu unanimitate sunt problematice într-un Parlament democratic, de vreme ce o asemenea unanimitate ar putea fi atinsă de regulă în cazuri excepționale. Opiniile divergente pot fi constructive și pot duce la îmbunătățiri.

În cazul bugetului pe 2021, guvernul are impresia că este infailibil. Că actualul plan de buget schițat nu are nevoie de absolut nici o îmbunătățire și că amendamentele propuse de PSD ar trebui respinse în masă fără o lectură atentă și o dezbatere serioasă. Așa se menține politica românească în zona conflictului când de fapt consensul ar trebui să îi ia locul în acest caz.

Sigur că unele amendamente introduse de PSD sunt de domeniul fantasticului în contextul unei epidemii de coronavirus care a drenat resursele țării. Sigur că PSD încearcă să puncteze la capitolul imagine și își vizează baza sa politică atunci când introduce aceste amendamente, de pildă pensionarii. Dar lucrul acesta îl face și PNL sau USR-PLUS. Politica pumnului în gură, pe bază de majoritate parlamentară, nu trebuie tolerată indiferent cine este la guvernare. Această practică trebuie să dispară din politica românească dacă vrem să devenim o democrație veritabilă. Până atunci Parlamentul și Guvernul vor rămâne prizonierii unei facțiuni politice (sau unor facțiuni politice), iar compromisul va fi imposibil de atins.

În concluzie, Parlamentul are obligația de dezbate și de a discuta amendamentele propuse de PSD (și de alții) la legea bugetului și nu de a le respinge dinainte. Dacă lucrul acesta nu se întâmplă, rolul Parlamentului este subminat, iar dacă Puterea continuă politica pumnului în gură atunci nu au dreptul să spună că sunt diferiți față de PSD.

1 comentariu la “Politica pumnului în gură: de ce parlamentarii puterii au obligația să dezbată amendamentele PSD la legea bugetului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *